Eiropas Covid-19 vakcinācijas pases ideja gūst lielu atsaucību (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) līderu sanāksmē lielu atsaucību guvusi ideja par vienota Covid-19 vakcinācijas sertifikāta jeb pases ieviešanu Eiropā. Dažās valstīs to dēvē arī par Zaļo sertifikātu, jo elektroniskajā dokumentā būtu informācija ne tikai par vakcināciju, bet arī par Covid-19 testu rezultātiem, ziņo Latvijas Radio. 

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena sacīja, ka vienošanās par nepieciešamās informācijas apjomu jau ir panākta. Tomēr gala lēmums par to, ko iesākt ar šādu sertifikātu, būs katras dalībvalsts ziņā.

"Ir svarīgi, lai šī sistēma būtu piemērota dažādām politiskām izvēlēm. Proti, lai tajā būtu iespējams norādīt, ka cilvēks ir vakcinēts, ka cilvēkam ir negatīvs testa rezultāts vai, piemēram, ka šis cilvēks jau ir izslimojis Covid-19 un tagad ir imūns. Tādēļ sistēma būs neitrāla; tagad ir jāizdara tehnisks darbs," sacīja Leiena. 

Fon der Leiena uzskata, ka šada sistēma varētu sākt darboties ne ātrāk kā pēc trīs mēnešiem. Latvijas valdības vadītājs Krišjānis Kariņš uzskata, ka par dažādu labumu ieviešanu vakcinētiem iedzīvotājiem varēs spriest tikai tad, kad vakcīnas būs plaši pieejamas.

"Bija runa par to, ka Eiropā tas būtu jāattīsta digitāli, uz kopējas platformas. Bet par to, kādas varētu būt [sertifikāta saņēmēju] privilēģijas un iespējas, ir pāragri runāt, jo visā Eiropā ir cilvēki, kuri vēlas saņemt vakcīnas, bet šo vakcīnu vēl nav. Ir grūti sniegt priekšrocības, ja cilvēkam nav iespējas šobrīd vakcinēties. Tādēļ tas ir ar skatu uz nākotni," sacīja Kariņš. 

Vairums dalībvalstu pašlaik nav gatavas atvieglot ceļošanas nosacījumus Eiropas Savienības ietvaros, baidoties par jaunu vīrusa paveidu izplatīšanos.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu