Kā skolēni un skolotāji vērtē "drošo skolu" modeli?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skolēni maskās. Ilustratīvs attēls
Skolēni maskās. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Nākamajā nedēļā klātienē mācīties varēs 22 pašvaldībās, tā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Izglītības iestādēs drošo skolu principu vērtē dažādi, tomēr atzīst, ka pat viena nedēļa klātienē palīdz uzlabot mācību kvalitāti, ziņo Latvijas Radio. 

Šonedēļ pašvaldībās, kur kumulatīvais ar Covid-19 saslimstības rādītājs nepārsniedza 220 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, atsāka mācības klātienē 1.-4.klasē. Trešdienā SPKC publicēja jauno "drošo skolu" sarakstu.

No nākamās nedēļas klātienes mācības būs jāpārtrauc septiņos novados – tostarp, Aucē, Krustpilī, Saulkrastos un Skrundā.

Taču sarakstam pievienojas četras – Aloja, Ape, Lubāna un Zilupe. Nemainīgi drošajā sarakstā pozīciju notur 18 pašvaldības, tostarp Rūjiena.

"Katru dienu es apstaigāju savus skolēnus, paskatos, kā viņiem iet, prasu, – līdz šim brīdim, godīgi sakot, esmu redzējusi tikai smaidīgas skolēnu acis. Un viņi man arī saka, kad es viņiem prasu – vai jūsu acis smaida? Viņi saka – jā. Tas nozīmē, ka viņi ir priecīgi atgriezties, priecīgi redzēt viens otru un arī mācību process notiek kvalitatīvāk," stāstīja Rūjienas vidusskolas direktore Linda Čākure.

Direktore atzina, ka mazliet satraucoši ir gaidīt trešdienas sarakstu ar "drošajām skolām". Tomēr, pat ja tās būs tikai divas nedēļas klātienē, tas esot liels atspaids.

Šonedēļ klātienes mācības atsākās arī Saulkrastu vidusskolā, taču, saslimstībai pieaugot, nākamnedēļ bērniem atkal būs jāmācās attālināti. Tur par jauno sistēmu dusmojas, jo skolēniem, vecākiem un skolotājiem tas rada lieku stresu, skaidroja vidusskolas direktore Velta Kalnakārkle.

Šonedēļ klātienes mācības atsākās arī Saulkrastu vidusskolā, taču, saslimstībai pieaugot, nākamnedēļ bērniem atkal būs jāmācās attālināti.

Tur par jauno sistēmu dusmojas, jo skolēniem, vecākiem un skolotājiem tas rada lieku stresu, skaidroja vidusskolas direktore Velta Kalnakārkle.

"Saprotiet, ar kādu prieku bērnu skolā nāca. Mēs runājām ar bērniem – visi bija tik laimīgi, atkal satiek draugus.

Mums jau jāskatās, kādi apstākļi ir katrā iestādē. Mums ir divas skolas ēkas. Tagad 1.–4.klasi esam izvietojuši pa divām ēkām. Klasē ir 10 bērni. Esam piesaistījuši pedagogu palīgus, kas vienā klasē ar bērniem strādā, skolotājs otrā blakus ar citiem bērniem," stāstīja Kalnakārkle.

Direktore uzskata, ka sistēma ir jāmaina un jāvērtē katra izglītības iestāde atsevišķi.

Mainīgais kumulatīvais rādītājs satraukumu rada Laurenču sākumskolā. Vienu dienu tas atbilst "drošās skolas" principam, bet nākamajā jau vairs neatbilst.

Ministru kabineta rīkojums paredz, ka trešdienas dati ir jāpublicē un jānosaka drošo skolu saraksts. Lai to varētu īstenot, SPKC sarakstu veido jau trešdienas pirmajā pusē. Bet tie patiesībā ir otrdienas dati. 

Tikmēr izglītības ministre Ilga Šuplinska, runājot par jaunieviesto “drošo skolu” modeli, pauda - kas neriskē, tas nevinnē un nevirza attīstību. No skolām, kuras šonedēļ uzsāka mācības klātienē, ministrijā saņemtas ļoti labas atsauksmes.

Vienlaikus ministre uzskata, reģionu principa ieviešanai ir nepieciešami papildus zinātniskie kritēriji. Ņemot vērā tikai kumulatīvo saslimstības rādītāju mazāk apdzīvotos novados to var strauji izmainīt pat viena cilvēka saslimšana. Šuplinska pastāstīja, ka ir uzrunāti eksperti un darbs pie kritēriju izvērtēšanas ir sākts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu