Raidījums: Gobzema sabiedrotā deputāte Sprūde Polijā sodīta par vairāk kā 11 000 eiro dārga pulksteņa nedeklarēšanu (46)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijusī Saeimas deputāte Karina Sprūde.
Bijusī Saeimas deputāte Karina Sprūde. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas deputātei Karinai Sprūdei Varšavas lidostā uzlikts sods par "Rolex" pulksteņa ievešanu no Šveices, to nedeklarējot. Par atgadījumu Latvijā neviens, iespējams, pat neuzzinātu, ja parlamentāriete muitniekiem nebūtu uzrādījusi diplomātisko pasi, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pagājušajā nedēļā Ārlietu ministrija Saeimai nosūtījusi neparastu vēstuli. Tā lūdz parlamentu informēt, vai deputāte Karina Sprūde 13. februārī Šveicē atradās komandējumā. Problēma tāda, ka mājupceļā Varšavas lidostā viņai uzlikts sods par "Rolex" pulksteņa nedeklarēšanu. Iespējams, lai izvairītos no maksāšanas , Sprūde uzrādījusi diplomātisko pasi.

"Pašā sākumā gribu pateikt, ka es biju pirmā, kas paziņoja un ziņoja par to gadījumu, kas notika Varšavā. Es sazinājos ar Ārlietu ministriju, protams, es sazinājos nedaudz vēlāk.

Es uzskatu, bija pārkāptas visas manas tiesības, cilvēki, lidostas darbinieki izmantoja savu dienesta stāvokli, manipulēja, maldināja mani," situāciju komentē Sprūde.

Piektdien, 12. februārī, deputāte devās uz Šveici. Plānotajā maršrutā caur Amsterdamu lidojumi bija atcelti augstās saslimstības dēļ Nīderlandē, tādēļ ceļojums bija jāpārplāno caur Poliju.

"Piektdienas es bieži vien izmantoju, lai tiktos ar cilvēkiem. Tā kā mēs jau tagad ļoti aktīvi piesaistām aktīvus, gudrus cilvēkus mūsu partijai. Es piektdienu izmantoju gan Latvijā, gan braucu uz Ādažiem, uz Limbažiem, tā arī varu aizbraukt uz Igauniju vai uz Šveici. To es arī izdarīju, bija iespēja," saka Sprūde.

Sestdien īsi pēc pusdienlaika Sprūde no Cīrihes ieradās Varšavas lidostā. Tobrīd viņa vēl nezināja, ka poļu muitnieki bija saņēmuši informāciju no šveiciešu kolēģiem un sievieti jau gaidīja.

"Es, atlidojot Varšavā, pirmo, ko es izdarīju, pienācu pie lidostas darbinieka, kā es domāju, iedevu savu pasi, iedevu savu biļeti, teicu, ka esmu šeit tranzītā, kur man jāiet. Šis cilvēks man norādīja uz zaļo koridoru.

Es ienācu, uztaisīju trīs soļus, pacēlos pa eskalatoru, uzreiz mani tur atkal sagaidīja citi darbinieki, teica: hop, hops, jums taču ir deklarējama prece. Es saku - jā, tieši tā, es zinu," stāsta Saeimas deputāte. 

Deputāte Šveicē bija iegādājusies "Rolex" pulksteni. Pametot valsti, viņa izmantoja iespēju saņemt par preci samaksāto pievienotās vērtības nodokli. 

"Tur jau sākās tāda manipulācija ar draudiem, sakot man, ka, ja es tagad to nedeklarēšu, man sāksies problēmas, viņi uzsāks tiesvedību. Tu nevarēsi skart nekādas robežas un tev jāmaksā. Es saku labi, es maksāšu, es izņēmu karti. Nē, tev jāmaksā skaidrā naudā un vēl zlotos," stāsta Sprūde.

"Mani pie viena bankomāta pieveda - ņem naudu -, pie otra es mēģināju ņemt naudu. Bankomātos arī bija ierobežojums, pēc tam tie darbinieki izdomāja, ka mani vajag vest kaut kur ārpus lidostas. Jūs varat iedomāties, viss tas notiek ļoti haotiski, zinot, ka man ir stunda," turpina Sprūde.

Muitnieki prasīja 2700 eiro nodoklī un 1200 eiro kā sodu. Naudu izņemt neizdevās. Plānotais reiss uz Viļņu jau bija nokavēts. Sprūdes vīrs no Latvijas izbrauca uz Varšavu ar auto, lai atvestu naudu un nogādātu dzīvesbiedri mājās.

"Tajā brīdī es sapratu, ka ar mani tiek manipulēts. Es uzrakstīju darbiniekam īsziņu, mani atstāja telpā bez logiem, atstāja tikai numuru, ja man būtu vēlme uz labierīcībām aiziet.

Es uzrakstīju: atvainojiet, bet man ir vispār diplomātiskā pase līdzi, kāpēc jūs vispār mani aizturējāt. Tad tie darbinieki saprata, ka neesmu jau es tur parastais mirstīgais, no kura var tā vienkārši izspiest skaidru naudu," stāsta deputāte. 

Nodokli un sodu Sprūde samaksāja, lai arī muitnieku lēmumiem nepiekrita. To arī uzrakstījusi visos parakstītajos dokumentos. Viņa uzskata, ka muitnieki apzināti iemānījuši ceļotāju nepareizajā koridorā. Latvijas iestādes vairāk interesē, kādēļ deputāte uzrādījusi diplomātisko pasi.

Ārlietu ministrija komentē situāciju

"Tā kā deputāte Polijas varas iestādēm uzrādīja diplomātisko pasi, Ārlietu ministrija vispārējā kārtībā vērsās pie Saeimas Prezidija ar lūgumu informēt, vai deputāte atradās ārvalstīs Saeimas apstiprinātā komandējumā," komentē Ārlietu ministrija.

"Likuma "Par diplomātisko pasi" 1. pants nosaka - diplomātiskā pase apliecina, ka tās uzrādītājs ir oficiāls Latvijas Republikas pārstāvis ārvalstīs. Līdz ar to ikkatra darbība, ko Latvijas diplomātiskās pases uzrādītājs veic ārvalstīs, tiek saistīta ar rīcību valsts vārdā. Tādēļ diplomātiskās pases izmantošana ceļošanai ir pieļaujama, vienīgi veicot oficiālus ar Saeimas deputāta darbu saistītus uzdevumus," turpina ministrija.

Saeimas sekretāra Andreja Klementjeva (S) raidījumam teiktais liecina, ka Sprūdei nav bijis oficiāls komandējums uz Šveici.

Visiem Saeimas deputātiem ir tiesības saņemt diplomātisko pasi. Taču neatkarīgi no brauciena mērķa viņiem nav nekādas imunitātes vai atbrīvojumu no nodokļiem. Tādas privilēģijas bauda tikai akreditēti diplomāti, piemēram, vēstniecībā strādājošie.

Karina Sprūde politikā nonāca 2009.gadā, kad no "Saskaņas centra" saraksta viņu ievēlēja Ādažu domē. Kļūstot par amatpersonu, viņa deklarēja 51 tūkstoša uzkrājumus skaidrā naudā.

Pirms diviem gadiem viņa Saeimas vēlēšanās kandidēja no KPV LV saraksta un iekļuva parlamentā. Partiju gan viņa pametusi un tagad ir jaunā politiskā spēka "Likums un kārtība" valdē. Jaunākajā pieejamajā deklarācijā nekādus uzkrājumus Sprūde nav uzrādījusi. Spriežot pēc Polijā viņai aprēķinātā nodokļa, pulksteņa cena pārsniedza 11 tūkstošus eiro. 

Viņa skaidroja, ka par pirkumu samaksājusi gan arī vīra maksājumu karti, gan savu.

"Tas nebija ieplānots pirkums, vienkārši radās tur iespēja. Valentīna dienā sazvanījos ar vīru, kas piekrita man to uzdāvināt un apmaksāt," sacīja Sprūde.

Kā norāda raidījums, deputātes vīrs Artūrs Sprūde ir denacionalizēto māju īrnieku tiesību aizstāvju biedrības "Solidaritāte" un Baltijas Kibersporta federācijas vadībā.

Informāciju par notikumu Varšavā nodos parlamenta Mandātu un ētikas komisijai. Tās pienākums ir no Saeimas tribīnes par sodu pastāstīt arī pārējiem deputātiem.

Video: "Nekā personīga" sižets

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu