Raidījums: Lemberga lietā konfiscētās mantas vērtība lēsta 350 miljonu eiro apmērā (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Apsūdzētais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs tiesas sēdes laikā Rīgas apgabaltiesā, kur viņam, viņa dēlam Anrijam un kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim pirmās instances tiesa pasludina saīsināto tiesas spriedumu tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā.
Apsūdzētais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs tiesas sēdes laikā Rīgas apgabaltiesā, kur viņam, viņa dēlam Anrijam un kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim pirmās instances tiesa pasludina saīsināto tiesas spriedumu tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Tā sauktajā Aivara Lemberga krimināllietā arestētās un tiesas ieskatā konfiscējamās mantas vērtība pirms pāris gadiem lēsta ap 350 miljoniem eiro. Šādu aplēsi izdarījusi prokuratūra, balstoties uz arestētās mantas glabātāja Rūdolfa Meroni sniegto informāciju, šovakar vēsta LTV raidījums "de facto".

Precīza mantas šodienas vērtība nav zināma. Jau vēstīts, ka Valsts policijā notiek izmeklēšana par arestētās mantas izšķērdēšanu un piesavināšanos. Rīgas apgabaltiesa jau pērn atcēla Meroni no mantas glabāšanas pienākuma.

Tiesa uzticēja mantu no Meroni pārņemt Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūrai, kurai pagaidām nav izdevies iegūt kontroli pār Lemberga lietā arestētājiem aktīviem. Turklāt nesen aģentūras direktors Ēriks Ivanovs iesniedzis atlūgumu.

"Mums ir jāizpilda tiesas lēmums, gribam mēs to vai negribam. Varbūt tas arī bija viens no iemesliem, kādēļ Ivanova kungs gribēja pamest šo amatu,"

saka Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (PCL). Viņš kā nepamatotus nosauca publiski izskanējušos pārmetumus aģentūrai, ka tā necenstos mantu pārņemt.

"Jāņem vērā, ka manta atrodas dažādās jurisdikcijās, kur ir dažādas kompānijas, ofšorkompānijas, un jāsaka, ka arī Latvijas Republikā nav tāda normatīvā regulējuma, kurā arestētās mantas glabātājs pēkšņi var aizbraukt uz Seišelu vai Antiļu salām, "iestartēt" kādā kompānijā un sākt piedalīties akcionāru sapulcēs un pārvaldīt mantu," skaidro ministrs.

Pašlaik konkursā tiek meklēts jauns mantas pārvaldītājs, kuru apstiprinās Ministru kabinetā.

Tiesa reizē ar pirmās instances spriedumu aicināja policiju izvērtēt kriminālprocesa sākšanu pret Meroni par iepriekšējā tiesas lēmuma nepildīšanu.

"Visticamāk, lēmumi, cik tie skar mani, tiks pārsūdzēti kā nelikumīgi un nepamatoti,"

LTV raidījumam tiesas blakus lēmumu komentēja Meroni. Viņš apgalvo, ka vairākkārt aicinājis aģentūru pārņemt aktīvus pieņemamā veidā, bet nu jau vairākus mēnešus ar viņu neesot sazinājušies.

"Aģentūras vēstules liek domāt, ka viņi nesaprot manas saziņas saturu. (..) Aģentūra man visu laiku saka, ka veids, kā es ierosināju nodot arestētos aktīvus, nav pieņemams, taču viņi neizklāsta pieņemamu veidu," raksta Meroni, pārmetot arī to, ka ar viņu sazinājušies latviešu valodā, ko viņš nesaprot.

Viens no lietas prokuroriem Juris Juriss min, ka arestētā manta ir vairākus simtus miljonu eiro vērta. "de facto" zināms, ka pirms dažiem gadiem veiktas prokuratūras aplēses to novērtēja tuvu 350 miljoniem eiro.

"Mums ir atskaites punkts. Vienmēr atskaites punkts var būt labāks vai sliktāks, bet ja viņa nav, tad ir sliktāk," saka Juriss.

Viņš atklāj, ka pats Meroni savulaik ir sniedzis informāciju par mantas vērtību. Līdz ar to varēs salīdzināt, vai mantas vērtība pēdējos gados ir augusi vai samazinājusies. Tas savukārt palīdzēs novērtēt Meroni atbildību par tās glabāšanu.

Rīgas apgabaltiesa, nolasot spriedumu, nolēma konfiscēt iespaidīgu mantas apjomu. Aivaram Lembergam konfiscēja mantu, sākot ar aproču pogām, vecām "Opel" un "Volkswagen" automašīnām, piekabi un motorlaivu, un beidzot ar akcijām vai labuma guvēja tiesībām desmitos ārzonu kompāniju, kuras tajā skaitā ir īpašnieces Latvijas uzņēmumos, piemēram, "Ventbunkers", "Ventspils tirdzniecības osta", "Kālija parks".

Lembergam konfiscēja arī naudu Šveices un Latvijas banku kontos un sešus nekustamos īpašumus, no kuriem viena ir vērtīga savrupmāja Rīgā, Ojāra Vācieša ielā.

Vēl ievērojamāks ir Anrijam Lembergam konfiscējamo nekustamo īpašumu saraksts. Viņam pieder puse no 47 nekustamiem īpašumiem pārsvarā Ventspilī un novadā ar kopējo zemes platību ap 1800 hektāriem. Anrija Lemberga pusi šajos īpašumos tiesa arī konfiscēja.

Tāpat tiesa konfiscēja Ventspils lielāko tirdzniecības centru "Tobago". Tas gan vairs nepieder Lemberga dēlam un meitai, bet to atzina par noziedzīgi iegūtu mantu.

Tiesa arī konfiscēja 85 miljonus eiro Luksemburgas bankā, uz kuriem tiesības esot gan Anrija Lemberga, gan Sormuļa kompānijām.

Tiesas spriedumu vēl var pārsūdzēt. Pirms galīgā sprieduma spēkā stāšanās minēto mantu konfiscēt nedrīkst.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu