Krievijas ārlietu ministrs Eiropas Padomei sūdzas par Baltijas valstīm (36)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs svētdien publicējis Eiropas Padomei adresētu vēstuli, kurā sūdzas par Baltijas valstīm un Ukrainu.

Vēršoties pie Eiropas Padomes ģenerālsekretāres, Lavrovs vēstulē atgādina, ka pirms 25 gadiem Krievija pievienojās Eiropas Padomei. Tā ir 1949.gadā dibināta organizācija, kuras mērķis ir cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma ievērošanu un aizsargāšanu. Tajā ir iestājušās 47 valstis.

Lavrovs norāda, ka Krievija šajā laikā ir pievienojusies vairākiem desmitiem vienošanos. "Mūsu valsts ir devusi nozīmīgu pienesumu vairākās Eiropas Padomei prioritārajās jomās, tai skaitā cīņā pret terorismu un narkotikām, nacionālo un lingvistisko minoritāšu aizsardzībai, sadarbībai veselības aprūpes, kultūras, sporta, izglītības un mākslīgā intelekta jomās," uzskaita Krievijas ārlietu ministrs.

Lavrovs raksta, ka līdz ar Krievijas iestāšanos Eiropas Padomē 1996.gadā "šķita, ka vairāku Eiropas politiķu paaudžu sapnis par "kopīgu māju" no Lisabonas līdz Vladivostokai kļūs par realitāti".

"Atceroties šos gadus, nākas jautāt, kāpēc eiropieši nespēja pilnā mērā izmantot vēsturisko iespēju, kāpēc ne visas mūsu gaidas piepildījās," viņš norāda.

Pēc pārmetumiem par "nebrīvprātīgiem dokumentiem" un Eiropas Cilvēktiesību tiesas "politiskajiem un ideoloģiskajiem aizspriedumiem" Lavrovs vēstules noslēgumā pievēršas Baltijas valstīm un Ukrainai.

"Atbilstošas reakcijas trūkums uz masveidīgiem un ilglaicīgiem cilvēktiesību pārkāpumiem, piemēram, krievu un krievvalodīgo iedzīvotāju diskriminācija Ukrainā un Baltijas valstīs, grauj Eiropas Padomes autoritāti," raksta Lavrovs. "Organizācija, kas dibināta uz Otrā pasaules kara drupām, nevar vienaldzīgi noskatīties uz vēsturisko revizionismu un nacistu sabiedroto glorificēšanu."

Kā ziņots, Lavrovs pagājušomēnes izteicās, ka Krievija esot gatava saraut attiecības ar Eiropas Savienību (ES). Intervijā "YouTube" kanālam "Solvojov Live" raidījumu vadītājs Vladimirs Solovjovs ministram uzdeva jautājumu: "Mēs ejam uz [attiecību] saraušanu ar Eiropas Savienību?"

"Vadāmies pēc tā, ka esam gatavi," sacīja Lavrovs. "Gadījumā, ja vēlreiz ieraudzīsim, ka kaut kādās jomās tiek uzliktas sankcijas, kas rada riskus mūsu ekonomikai, tostarp pašās jutīgākajās jomās. Mēs negribam izolēties no mierīgas dzīves, taču jābūt gataviem uz to. Gribi mieru - gatavojies karam."

Vēlāk Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs precizējis, ka Lavrova teiktā jēga ir sagrozīta, Krievija nebūs attiecību saraušanas iniciatore, tā vēlas attīstīt attiecības.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu