Tiesībsarga birojā saņemtas 24 sūdzības par obligātu prasību vakcinēties; vairums sūdzību ir no karavīriem (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Līdz pirmdienai Tiesībsarga birojs ir saņēmis 24 jautājumus jeb sūdzības, kas saistīti ar darba devēja prasību obligāti vakcinēties pret Covid-19, aģentūrai LETA atklāja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas konsultante Raina Anna Ločmele.

Pārliecinoši lielais vairākums jeb 20 sūdzību ir saņemtas no profesionālā dienesta karavīriem, savukārt četras sūdzības ir no veselības aprūpes jomā strādājošajiem.

Lai noskaidrotu sūdzībā pausto par prasību obligāti vakcinēties, Ločmele norādīja, ka tiesībsargs ir sazinājies ar Nacionālo bruņoto spēku apvienoto štābu, kas ir sniedzis skaidrojumu par pavēli sagatavoties obligātajai vakcinācijai. Pavēlē noteikts, ka Covid-19 vakcinācija ir jāveic, izņemot gadījumus, kad to nav iespējams realizēt veselības stāvokļa dēļ, piemēram, pastāv kontrindikācijas.

Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) obligāta prasība par vakcināciju noteikta visiem profesionālā dienesta karavīriem, NBS civilajiem darbiniekiem un zemessargiem, nodrošinot maksimāli iespējamu imunizācijas aptvērumu. Tāpat NBS norāda, ka nekādas sankcijas vakcinēšanās pret Covid-19 atteikumu gadījumā nav paredzētas.

Attiecībā uz veselības aprūpes iestādēm divi sūdzību iesniedzēji nav vēlējušies atklāt darba devēju, kurā tas strādā, līdz ar to tur pārbaudi par sūdzībā pausto patiesumu veikt nav iespējams. Vienā gadījumā tiek runāts par atšķirīgu attieksmi pret darbiniekiem, proti, vadība ir norādījusi, ka plānojot prēmijas, piemaksas, tiks ņemts vērā vakcinēšanās fakts. Arī šajā gadījumā tiesībsargs ir uzrunājis darba devēju, neatklājot iesniedzēju identitāti, un gaida atbildi.

Savukārt pirmdien saņemt iesniegums ar identificētu darba devēju, kurā ir konkrēti runāts par atlaišanu, ja darbinieki nevakcinēsies. Tiesībsargs patlaban veic pārbaudi.

LETA jau ziņoja, ka Tiesībsarga birojs saņēmis informāciju no dažādu profesiju pārstāvjiem, tostarp, mediķiem, ka, nevakcinējoties pret Covid-19, tiem draud atlaišana no darba, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē paziņoja tiesībsarga vietniece Ineta Piļāne.

Lai arī publiski paziņots, ka vakcinēšanās ir brīvprātīga un valsts apmaksāta, patlaban ir dzirdēts par atsevišķām sabiedrības mērķgrupām, piemēram, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kur vakcinēšanās pret Covid-19 noteikta par obligātu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu