VIDEO Milzīgais ledus krāvums Gaujā liek "pārcelties" Līgatnes pārceltuvei (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānšāviņš

Svētdienas pievakarē milzīgs ledus krāvums Gaujā sasniedzis Līgatnes pārceltuvi, norāvis to un aiznesis aptuveni 50 metrus, pastāstīja Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins (V).

Starpgadījums noticis plkst.17.58. Pārceltuvei izdevies veiksmīgi "noenkuroties", un tā jau šodien nogādāta drošā vietā. Šteins stāstīja, ka, vizuāli novērtējot pārceltuvi, liela skāde tai nav nodarīta, taču tai tiks veikta tehniskā ekspertīze, lai pārliecinātos par ledus nodarītajiem bojājumiem. Skaidrs, ka būs jālabo troses mehānisms, kuru sarāvis spēcīgais ledus sablīvējums, atzina Šteins.

Pašvaldības vadītājs stāstīja, Līgatnes pārceltuve pēdējos astoņus, deviņus gadus ir darbojusies visu gadu. Līdzīgā negadījumā tā cietusi 1994.gada pavasara palos un pagājušā gadsimta 80.gadu sākumā.

Līgatnes pārceltuve pieder Dabas aizsardzības pārvaldei, bet par tās uzturēšanu un apsaimniekošanu gādā Pārgaujas un Līgatnes novada pašvaldības. Ik gadu tās darbības nodrošināšanā abas pašvaldības kopā iegulda aptuveni 10 000 eiro, informēja Šteins.

Līgatnes pārceltuve atjaunos savu darbību, līdzko būs novērsti tehniskie bojājumi.

Kā liecina informācija pašvaldības mājaslapā, prāmis pār Gauju Līgatnē ir vienīgā šāda tipa pārceltuve Baltijā. Prāmi veido divas kopā sastiprinātas laivas, uz kurām ir dēļu klājs. Pāri upei nostieptā trose neļauj prāmi aiznest pa straumi uz leju, bet no krasta uz krastu to pārvieto straumes spēks.

Savā laikā Līgatnē pār Gauju ir bijuši trīs tilti. Līgatnes pārceltuvi pēc Otrā pasaules kara, kad tiltus iznīcināja, ierīkoja Līgatnes papīrfabrika, lai fabrikas strādnieki tiktu uz darbu no Pārgaujas.

Kurzemes upēs ūdens līmenis turpmākajās dienās pazemināsies, bet pārējā Latvijā - paaugstināsies

Šodien un turpmākajās dienās Kurzemes upēs ūdens līmenis lielākoties pazemināsies, lai gan pārējās Latvijas upēs tas galvenokārt turpinās paaugstināties, liecina aktuālā informācija par ledus iešanu, kas publicēta Latvijas Vides ģeoloģijas meteoroloģijas aģentūras mājaslapā.

Upēs turpinās kust ledus, palielināsies lāsmeņu platības. Gar krastiem veidosies vaļumjoslas, vietām ledus tiks pacelts.

Latvijas upju notece turpinās palielināties. Siltā laika ietekmē, paaugstinoties ūdens līmenim, ledus iešana turpināsies Kurzemes un Zemgales upēs.

Gaidāms, ka Mūsā pie Bauskas un Lielupes augštecē sāksies ledus iešana. Iespējama sastrēguma izveidošanās lejpus Mežotnes novērojumu stacijas. 

Austrumu daļas upēs vietām gaidāma lokāla ledus sairšana. Straujākajos posmos ies ledus.

Aizvadītajā diennaktī Daugavā ūdens līmenis paaugstinājās par vienu līdz 40 centimetriem. Aiviekstē, Dubnā pie Višķiem, Pededzē, Ogrē pie Ogres, Lielajā un Mazajā Juglā ūdens līmenis paaugstinājās par diviem līdz 35 centimetriem.

Lielupē pie Mežotnes ūdens līmenis pazeminājās par sešiem centimetriem, bet upes posmā Staļģene - Sloka paaugstinājās par trīs līdz 18 centimetriem.

Ventā pie Kuldīgas iet rets ledus, bet pie Vendzavas ledus iet bieži. Abavā novērota reta ledus iešana, bet Bārtā pie Dūkupjiem ledus ir pacelts.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu