Kariņš: Lielākais izaicinājums ir vakcīnu pret Covid-19 trūkums (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šobrīd lielākais izaicinājums ir vakcīnu pret Covid-19 trūkums, jo beidzot ir daudz vairāk vakcinācijas punktu, līdz ar ģimenes ārstu iesaisti, šodien pēc Sadarbības sanāksmes sēdes norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Šobrīd lielākais izaicinājums ir vakcīnu pret Covid-19 trūkums, jo beidzot ir daudz vairāk vakcinācijas punktu, līdz ar ģimenes ārstu iesaisti, šodien pēc Sadarbības sanāksmes sēdes norādīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Vaicāts, kā viņš vērtē aizvadītās dienas zemo vakcināciju tempu, premjers atzīmēja, ka šobrīd tiek izvakcinētas noliktavās esošās vakcīnas, vienlaikus piebilstot, ka nedēļas nogalē gaidītā vakcīnu piegāde tā arī nenotika.

"Bija plānots, ka nedēļas nogalē atvedīs vakcīnas, bet tās nepiegādāja. Lielākais izaicinājums ir tas, ka mums nav vairāk vakcīnu, kā tādu," atzīmēja premjers, vienlaikus piebilstot, ka beidzot ir daudz vairāk vakcinācijas punktu.

Tāpat viņš norādīja, ka dienu no dienas ir atšķirīgi vakcinācijas rezultāti, taču, viņaprāt, svarīgākais ir tas, ka nedēļas laikā vakcinācijas temps būtu labs. Premjers prognozēja, ka šonedēļ vakcinēto skaits pieaugs, kad uz Latviju atvedīs nākamo vakcīnu piegādi.

"Šobrīd mēs visvairāk esam atkarīgi no vakcīnu piegādēm, ne no iekšējās darbības. Tā ir tālu no perfektas, lai gan tagad mums iet krietni labāk ar vakcinēšanas tempiem," teica Kariņš.

Kā ziņots, aizvadītajā diennaktī pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 70 cilvēki, bet otro - tikai viens, tādējādi kopumā svētdien tikusi vakcinēta 71 persona, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Brīvdienās vakcinācijas temps ir samazinājies - salīdzinoši līdz šim intensīvākās vakcinēšanas dienās Latvijā ir tikuši sapotēti vairāk nekā 4000 cilvēku. "Gribu pabrīdināt, ka nedēļas nogalē vakcinācijas temps samazināsies," vēl pirms nedēļas nogales tvītoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), vienlaikus solot, ka "nedēļas plānu 7x2000 izpildīsim". Šie rādītāji bija sasniegti jau tvītošanas brīdī, bet kopumā pagājušajā nedēļā veikti ap 16 000 pošu.

Svētdien pamatā tikuši vakcinēti seniori, kā arī daži ārsti un viens sociālās aprūpes centra darbinieks. Vienīgo otro poti pret Covid-19 saņēma mediķis. Kā pirmo poti vakar vakcinētie saņēmuši "AstraZeneca" vakcīnas, bet otrajai potei izmantota "Moderna" vakcīna.

Kā informē Vakcinācijas projekta birojs, kopumā aizvadītajā nedēļā vakcinēti 15 984 iedzīvotāji, tātad vidēji dienā - 2283. Lielākā daļa no aizvadītajā nedēļā vakcinētajiem bija seniori vecumā virs 70 gadiem, kuri ir šobrīd prioritārā vakcinējamā iedzīvotāju grupa. Vienlaikus vakcinācija turpinās medicīnas iestāžu darbiniekiem un sociālās aprūpes centru darbiniekiem un klientiem.

Birojs uzsver, ka šajā nedēļā gaidāma nākamā "AstraZeneca" vakcīnu piegāde, kas tiks izmantota to senioru virs 70 gadiem vakcinācijai, kas saņēmuši uzaicinājumu vakcinēties, kā arī bijuši iekļauti ģimenes ārstu līdz šim pašu izveidotajos sarakstos.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši 45 049 cilvēki, bet abas devas - 17 016 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši nepilni 2,4% iedzīvotāju, bet abas - 0,9%.

Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12.februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas trīs vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca", taču visu šo medikamentu piegādes joprojām kavējas un ir salīdzinoši nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu