FOTO ⟩ Lielupē Jelgavā izveidojušies vižņi, ūdens līmenis diennakts laikā pieaudzis par 61 centimetru (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Jelgavas pilsēta

Lielupē Jelgavas teritorijā izveidojušies vižņi un ūdens līmenis pēdējās diennakts laikā paaugstinājies par 61 centimetru, sasniedzot 1,47 metrus, liecina pašvaldības operatīvās informācijas centrs (POIC) informācija.

POIC vadītājs Gints Reinsons skaidroja, ka zemāko vietu applūšanas risks ir tad, ja ūdens līmenis Lielupē paaugstinās līdz 2,6 metriem.

"Tādā gadījumā vairākas mājsaimniecības Sieramuižas rajonā, Kalnciema ceļa apkārtnē ir pakļautas applūšanas riskam. Mums ir jābūt gataviem, ka tā var notikt. Trešdien, 3.martā, sasaukta Jelgavas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisija, lai pārrunātu aktuālo situāciju un pārliecinātos par operatīvo dienestu gatavību un tehnisko nodrošinājumu," informēja Reinsons.

Viņš arī norādīja, ka pašlaik nav novērots straujš ūdens līmeņa kāpums - nakts laikā ūdens līmenis paaugstinājies par 21 centimetru.

"Vakar vakarā tika apsekota Lielupe pilsētā un kaimiņu novados, un dažās vietās ledus vispār vairs nav - tas ir izkusis. Bet lielākie vižņi novēroti Plāņos, kur tie ir visas upes platumā vairāku simtu metru garumā. Tāpat ir vietas, kur ledus Lielupē vispār nav sakustējies. Nav zināms, kurā brīdī ledus masa no Plāņiem virzīsies uz Jelgavu," stāstīja POIC vadītājs.

Šorīt arī Jelgavā no dzelzceļa tilta līdz jahtklubam Lielupē novērojami vižņi.

Strauji ūdens līmenis paaugstinājies Svētē, sasniedzot 1,66 metrus, un kāpums diennakts laikā ir 59 centimetri.

"Tas ir Jelgavas "vājais posms". Applūšanas dēļ šobrīd ir slēgts Miezītes ceļa posms no Sniega ielas līdz Kūliņu ceļam, tāpat applūduši atsevišķi īpašumi Miezītes ceļa un Būriņu ceļa apkaimē," stāstīja Reinsons, piebilstot, ka pa iedzīvotāju atbalsta tālruni saņemti vairāki zvani no iedzīvotājiem Bāra ceļā, kur viņi ziņojuši par applūšanu.

Ar iedzīvotājiem izrunāta aktuālā situācija, kā arī kārtība, kā rīkoties, ja nepieciešama evakuēšanās.

"Svētes upes apkārtnes zemākās vietas pavasara palos applūst teju katru gadu, tiklīdz ūdens līmenis sasniedz 1,2 metru atzīmi," atzina Reinsons,

Pašvaldības iestāde "Pilsētsaimniecība" informēja, ka daļēji applūdis arī Bāra ceļš, un gājēji aicināti būt uzmanīgiem. Lai regulētu ūdens līmeni, kas no Svētes ieplūst Svētes palienes pļavās, "Pilsētsaimniecības" inženieri vakar un aizvadītajā naktī regulēja vārstus uz jaunā Būriņu ceļa tilta.

Jau ziņots, ka Lielupē pie Staļģenes kopš pirmdienas vakara ūdens līmenis pazeminājies par pusmetru, bet pie Jelgavas - paaugstinājies par 12 centimetriem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Izkustoties ledus sastrēgumam, Jelgavā iespējams straujš ūdens līmeņa kāpums Lielupē un palieņu applūšana.

Ūdens līmenis pakāpeniski turpina paaugstināties arī pie Kalnciema, savukārt pie Mežotnes tas svārstās, galvenokārt pazeminās.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu