Infektoloģe: Divas reizes palielinoties Covid-19 slimnieku skaitam, slimnīcām nāksies pacientus šķirot (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ludmila Vīksna.
Ludmila Vīksna. Foto: Evija Trifanova / LETA

Ja divas reizes palielināsies Covid-19 slimnieku skaits, slimnīcām nāksies šķirot pacientus, šodien valdības sēdē sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas fakultātes Infektoloģijas katedras vadītāja profesore Ludmila Vīksna.

Viņa norādīja, ka Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcā patlaban ir mazāk nekā 1000 Covid-19 slimnieku. "Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvja Jurija Perevoščikova prognozēm, palielinoties saslimšanai ar Lielbritānijas Covid-19 paveidu, slimnieku skaits var sasniegt pat 2000 cilvēkus, tādēļ gultu skaits šiem pacientiem ne vienmēr būs pietiekams," teica Vīksna. 

Viņa uzsvēra, ka biedējošākais esot tas, ka starp šiem pacientiem pieaugs tādu pacientu skaits, kuriem būs nepieciešama intensīvā terapija. "Ja pārējās gultas var mainīt starp terapeitiskām un dažādām citām, tad intensīvās terapijas gultas apjomu nevar ne pārplānot, ne palielināt, kā rezultātā nāksies pacientus šķirot, kas līdz šim vēl nav noticis," skaidroja profesore.

Vīksna gan uzsvēra, ka pašlaik slimnīcas ir labāk sagatavotas nekā pirms otrā Covid-19 viļņa, darbinieki ir vakcinēti un saslimstība darbinieku vidū pašlaik ir ļoti zemā līmenī. Vairāk nekā 1300 gultām ir pievadīts skābeklis, kas arī ir nozīmīgs atbalsts. "Tomēr tas sprādzienveida uzliesmojums, kas tiek prognozēts, mūs slimnīcā ļoti biedē, tādēļ es gribētu lūgt patlaban izdarīt visu iespējamo, lai stabilizētu saslimstības lejupslīdi," aicināja Vīksna.

LETA jau vēstīja, ka aprīļa sākumā prognozētais stacionāros esošo Covid-19 pacientu skaits, ja Covid-19 gadījumu skaita dinamikas tendence būs analoga Igaunijas situācijai, varētu būt aptuveni 1704, liecina SPKC otrdienas valdības sēdē sniegtā prognoze.

Kā sēdē skaidroja Perevoščikovs, centrs modelējis dažādus situācijas attīstības scenārijus. Viens no tiem, kam par pamatu ņemta Igaunijas situācija, kur patlaban notiek saslimstības pieaugums, paredz, ka līdz aprīļa sākumam stacionēto pacientu skaits pie vidējā scenārija būtu 1704, pie minimālā - 1500, bet pie maksimālā - 1909.

Savukārt modelējot stacionēto skaitu un par pamatu ņemot Lielbritānijas situāciju pērn decembrī, kad pēc ierobežojumu mīkstināšanas notika straujš saslimstības pieaugums, SPKC prognozē, ka aprīļa sākumā pie vidēja attīstības scenārija stacionāros varētu ārstēties kopumā 2017 pacienti. Pie zemāka izplatības scenārija stacionēto skaits aprīļa beigās varētu būt 1775, bet pie maksimālā izplatības scenārija - 2259.

Tāpat Perevoščikovs atklāja, ka patlaban tiek novērota gadījumu skaita samazinājuma tendence - Covid-19 gadījumu skaits septiņu dienu laikā sarucis par 3%. Tomēr samazinājuma tendence epidemiologa vērtējumā ir ļoti neliela, turklāt to potenciāli skaidro saslimstības samazinājums sociālās aprūpes centros un ārstniecības iestādēs, kur pagājušajā nedēļā sarucis gadījumu skaits.

Vienlaikus epidemiologs norādīja, ka patlaban saslimstība ar Covid-19 samazinās gandrīz visās vecuma grupās, tomēr bērnu vidū tā pieaug. Šis saslimstības pieaugums bērnu vidū ir no mēneša sākuma, un šo tendenci eksperts daļēji skaidroja ar to, ka jaunais Lielbritānijas Covid-19 paveids var veicināt saslimstības pieaugumu tieši ģimenes locekļu un bērnu vidū.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu