Ģimenes ārsti nav saņēmuši ziņas par nopietnām blaknēm pēc senioru potēšanas ar "AstraZeneca" (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: shutterstock.com

 No ģimenes ārstiem nav saņemti ziņojumi, ka senioriem būtu nopietnas blaknes pēc potēšanas ar "Astra Zeneca" vakcīnām, otrdien Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē stāstīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa atgādināja, ka vakcinēšanā pret Covid-19 iesaistījušies vairāk nekā 500 ģimenes ārstu. Aizvadītajā nedēļā praksēs sākta senioru vakcinēšana, un līdz šim no kolēģiem nav saņemta informācija, ka kādam no senioriem būtu nopietnas blaknes pēc "Astra Zeneca" vakcīnas ievadīšanas. Pēc Veides paustā, lielākās bažas ārstiem bija par iespējamām alerģiskām reakcijām.

Vienlaikus viņa pauda nožēlu, ka prakses ir saņēmušas mazāk vakcīnu, nekā bijis pieteikts. Ir bijušas prakses, kas pieteikušas 40 devas, bet saņēmušas divreiz mazāk. Tāpat dažās praksēs saņemtas vien desmit devas. Tas rada problēmas plānošanā, atzina organizācijas vadītāja.

Tāpat bijušas problēmas "E-veselības" darbībā, bet sistēma tiek izmantota, lai atzīmētu vakcinēšanas faktu. Turklāt laika patēriņu prasa arī darbs ar vakcinējamo pacientu sarakstiem, kas saņemti no Vakcinācijas projekta biroja.

"Tas viss traucē izpildīt mums doto uzdevumu," atzina Veide.

Vakcinācijas projekta birojs sēdē informēja, ka vienota Covid-19 vakcinēšanas informācijas tehnoloģiju sistēma pilnvērtīgi darbu sāks aprīļa vidū.

Jau ziņots, ka, sākot ar šo nedēļu, ģimenes ārsti var rēķināties, ka nedēļā saņems vismaz 30 vakcīnu pret Covid-19 devas. Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča stāstīja, ka pašlaik vakcinēšanas nodrošināšanā ir gatavas iesaistīties 573 ģimenes ārstu prakses. Vienlaikus Juhņēviča mudināja speciālistus aktīvāk iesaistīties procesā, lai nodrošinātu vienmērīgu ģeogrāfisku klājumu.

"Ar šo nedēļu ģimenes ārsti var rēķināties, ka saņems vismaz 30 devas. Tas bija liels problēmjautājums, kas aktualizējās pagājušajā nedēļā," solīja biroja vadītāja.

Paralēli ar ģimenes ārstiem tiek strādāts, lai risinātu jautājumu par gulošo cilvēku vakcinēšanu pret Covid-19. Gadījumā, ja pacienta ģimenes ārsts nenodrošina vakcinēšanu pret Covid-19, viņam jāziņo birojam par šādu pacientu, iepriekš sazinoties ar pacientu un aprūpētāju. Līdz mēneša vidum birojam ir jāpaziņo adrese, kur nepieciešams veikt izbraukuma vakcinēšanu. Paredzēts, ka birojs plānos teritorijas un piesaistīs vakcinēšanas nodrošinātāju, kas arī veiks gulošo potēšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu