ASV par Navaļnija saindēšanu nosaka sankcijas Krievijas amatpersonām (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Foto: Babuskinsky District Court Press Service via AP

ASV izlūkdienesti secinājuši, ka aiz Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanas stāv Maskava, otrdien pavēstīja augsta ranga ASV amatpersona, paziņojot arī, ka Vašingtona noteikusi sankcijas septiņām augsta ranga Krievijas amatpersonām.

"Izlūkošanas kopiena ar lielu pārliecības pakāpi konstatējusi, ka Krievijas Federālā Drošības dienesta virsnieki lietojušas nervus paralizējošo vielu, kas ir pazīstama kā "Novičok", lai 2020.gada 20.augustā saindētu Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju," sacīja augsta ranga ASV amatpersona.

"Mēs raidām Krievijai skaidru signālu, ka ķīmisko ieroču pielietošanai būs skaidras sekas," sacīja cita ASV amatpersona.

Kā pavēstīja ASV Finanšu ministrija, sankcijas noteiktas Federālā Drošības dienesta (FDD) direktoram Aleksandram Bortņikovam, prezidenta administrācijas priekšnieka pirmajam vietniekam Sergejam Kirijenko, prezidenta iekšpolitikas jautājumu pārvaldes priekšniekam Andrejam Jarinam, ģenerālprokuroram Igoram Krasnovam, ieslodzījumu vietu pārvaldes vadītājam Aleksandram Kalašņikovam, aizsardzības ministra vietniekiem Aleksejam Krivoručko un Pāvelam Popovam.

Sankcijas paredz, ka tiek iesaldēti Krievijas amatpersonu aktīvi ASV.

ASV arī ierobežos eksportu uz Krieviju un nosaka sankcijas 14 uzņēmumiem, no kuriem vairums ir iesaistīti bioloģisko un ķīmisko vielu ražošanā. Sankciju sarakstā iekļauti trīs Krievijas zinātniskie institūti.

44 gadus vecais Navaļnijs tika aizturēts 17.janvārī Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) februārī pieprasīja Navaļniju atbrīvot, jo saskata viņa veselības un dzīvības apdraudējumu. Taču Krievijas valdība noraidīja ECT prasību, nodēvējot to par nelikumīgu jaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

Kā ziņots, Navaļnijam pērnā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu