Lietuvā aizturēts viens no bagātākajiem valsts uzņēmējiem (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Happy Lenses/shutterstock.com

Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) aizturējis vienu no bagātākajiem šīs valsts uzņēmējiem, Kauņas koģenerācijas stacijas īpašnieku Rimandu Stoni, otrdien vēsta telekanāls LNK.

FNTT pārstāve Modesta Zdanauskaite ziņu aģentūrai BNS sacījusi, ka šobrīd situāciju nekomentēs un vairāk informācijas dienests gatavojas sniegt trešdien.

Kā aģentūra uzzinājusi no informētiem avotiem, Stonis tiek turēts aizdomās lietā par krāpniecisku kurināmā pievienotās vērtības nodokļa shēmu.

Ziņu portāls "Llrytas.lt" vēsta, ka saistībā ar šo izmeklēšanu aizturēti aptuveni desmit cilvēki.

Agrāk Stonis kontrolēja kompāniju "Dujotekana", kas bija viena no lielākajām Krievijas koncerna "Gazprom" gāzes importētājām Lietuvā.

"Dujotekana" no 2008.gada importēja "Gazprom" gāzi ar Šveices kompānijas "LT Gas Stream" starpniecību. Līgums bija noslēgts līdz 2020.gadam, bet 2018.gada rudenī kompānija šo sadarbību pārtrauca un meklēja jaunus biznesa partnerus. Bijušie Stoņa partneri izteikušies, ka viņš kontrolē starpniekfirmu "LT Gas Stream".

2017.gadā tika ziņots, ka Kauņas koģenerācijas stacija ar vienu no lielākajiem Ķīnas enerģijas ražotājiem "Datang International Power Generation" vienojušies veidot kopuzņēmumu, kas celtu Kauņā jaunu gāzes koģenerācijas staciju ar 150 megavatu jaudu 120 miljonu eiro vērtībā, taču šis projekts tā arī netika īstenots.

2019.gadā ziņots, ka Kauņas koģenerācijas stacijas īpašnieks Stonis noslēdzis mierizlīgumu ar Kiprā reģistrētu uzņēmumu "Restoni Trading" par astoņus miljonus eiro liela parāda atdošanu.

Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja 2006.gadā izmeklēja Valsts Drošības departamenta darbību un pieprasīja, lai departaments tai izsniedz divpadsmit analītiskas uzziņas, kas varētu liecināt par biznesa un interešu grupu ietekmi uz politiķiem un valsts ierēdņiem, bet toreizējā departamenta vadība to darīt atteicās, atsaucoties uz noteiktiem tiesību aktiem.

2007.gadā Seima komiteja publiskoja izmeklēšanas atzinumus, kuros "Dujotekana" negatīvā kontekstā tika minēta saistībā ar ārvalstu specdienestiem. No dažu komisijai liecības sniegušu amatpersonu izteikumiem varēja noprast, ka Valsts Drošības departamentā savāktas uzziņas par "Dujotekana" sakariem ar augstām valsts amatpersonām un minēts arī Stoņa vārds. Vairāki politiķi izteica pieņēmumus, ka šai kompānijai varēja būt izšķiroša ietekme uz atsevišķiem valstī notiekošajiem procesiem.

Saskaņā ar žurnāla TOP informāciju Stoņa īpašumu vērtība 2019.gadā sasniedza 70 miljonus eiro.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu