Carnikavas, Krustpils, Pļaviņu un Salas novados ūdens līmeņa celšanās dēļ izsludināts oranžais brīdinājums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Meteolv/Twitter.com

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) otrdienas vakarā Carnikavas novadā, Krustpils novadā, Pļaviņu novadā un Salas novadā izsludinājis oranžo brīdinājumu ūdens līmeņa paaugstināšanās dēļ.

LVĢMC informē, ka 2.martā ap plkst.16 uzlūza un sāka iet ledus Gaujā pie Carnikavas. Patlaban ledus kustība ir apstājusies, bet ūdens līmenis turpina paaugstināties. Plkst.22 ūdens līmenis minētajā vietā bija 2,93 metri virs novērojumu stacijas "0" atzīmes jeb 1,97 metri Latvijas normālā augstuma sistēmā (LAS).

LVĢMC prognozē, ka naktī uz trešdienu, turpinoties ledus kustībai un blīvēšanai, Gaujā pie Carnikavas turpināsies ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Otrdien ledus sakustējās un gāja arī Daugavā pie Jēkabpils, vēlāk ledus sakustējās un sākās ledus iešana arī pie Zeļķiem. Pie Zeļķiem ūdens līmenis paaugstinājās par aptuveni 1,2 metriem, pēdējās stundās ūdens līmenis svārstās 20-30 centimetru robežās. Plkst.22 ūdens līmenis šajā vietā bija 4,85 metri virs novērojumu stacijas "0" atzīmes jeb 74,21 metri LAS.

Naktī uz trešdienu turpināsies ledus kustība uz Pļaviņām, gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās, brīdina LVĢMC.

Oranžais brīdinājums četros minētajos novados ir spēkā no 2.marta plkst.21.58 līdz 4.marta plkst.16. Tas nozīmē, ka šajā laikā cilvēkiem minētajos novados jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu, jo ir iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana, kā arī var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari.

Oranžā brīdinājuma lakā iedzīvotājiem pastāv arī evakuācijas risks. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt plūdu apdraudētās teritorijas un nepārvietoties tajās.

Informācija par ārkārtas gadījumu somu un tās saturu, kā arī plašāka informācija, sagatavojoties iespējamiem plūdiem, pieejama Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mājaslapas "www.vugd.gov.lv" sadaļā "Noderīgi" - "Drošības padomi" - "Plūdi".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu