Saeimas komisijā vienbalsīgi nolemts bargāk sodīt par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kaķis
Kaķis Foto: Unsplash

3. martā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē izskatīja un vienbalsīgi pieņēma pilsonisko iniciatīvu par bargākiem sodiem par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, vēsta dzīvnieku aizsardzības biedrība "Dzīvnieku Policija". 

2020. gada decembrī portālā "manabalss.lv" tika iesniegta iniciatīva par bargākiem sodiem par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.

Pirmās iniciatīvas autore Zane Zvirbule rosina grozīt Dzīvnieku aizsardzības likumu, būtiski palielinot sodus par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Zvirbules ieskatā soda apmērs nedrīkstētu būt mazāks par 1000 eiro un par šādu pārkāpumu sodītai personai būtu jāliedz turpmāk paturēt dzīvniekus.

Iniciatīvā piedāvāts izveidot reģistru, kurā tiktu reģistrēta minētā nozieguma veikšana. Šai sistēmai būtu jābūt pieejamai visām dzīvnieku patversmēm, dzīvnieku audzētājiem un, iespējams, arī plašākai sabiedrībai.

Tāpat, ja sodāmajai personai ir vēl citi dzīvnieki, tie būtu jāatsavina likuma noteiktajā kārtībā, lai neapdraudētu citu dzīvnieku veselību un dzīvību. Zvirbule arī lūdz izvērtēt iespēju efektīvākai dzīvnieku labturības kontrolei, kontroles funkciju nošķirot no Pārtikas un veterinārā dienesta un to deleģējot sabiedriskajiem inspektoriem, t.i., dzīvnieku aizsardzības organizācijām.

Idejas autores ieskatā šādu izmaiņu rezultātā mainīsies sabiedrības attieksme pret dzīvniekiem, jo iedzīvotāji sapratīs, ka dzīvnieks nav priekšmets un katrai cilvēku darbībai pret dzīvu radību ir sekas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu