Tuvāko gadu laikā visus Latvijas iedzīvotājus skars izmaiņas atkritumu poligonos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: LETA

Tuvāko gadu laikā Latvijā gaidāmas būtiskas izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas nozarē. Arvien vairāk ieviesīs bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādi, turklāt desmit atkritumu apsaimniekošanas reģionu vietā Latvijā būs pieci, ziņo Latvijas Radio. 

To paredz valdībā apstiprinātais Atkritumu apsaimniekošanas plāns 2021.–2028. gadam. Tajā pašā laikā tas nenozīmē, ka kāds no poligoniem tiks slēgts. Izmaiņas gaidāmas visā Latvijā.

"Atkritumus te sākām pieņemt 2004. gadā. Veicam mērījumus nogāzēm, tagad ir aptuveni 15 metrus augstas," norādīja SIA "Liepājas RAS" valdes loceklis Normunds Niedols.

Viņš stāsta, ka kalna izmērs gan esot mainīgs lielums, jo tas ar laiku nosēžas. Šādas nogāzes un atkritumu krātuves nav tikai kalns vien, zem tām veidojas enerģija.

"Savācam atkritumu gāzi, ko izmantojam elektrības un siltuma ražošanai. Mēs to saucam par bioenerģētisko šūnu," skaidro Neidols.

Tieši bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrāde jau no nākamā gada būs jauns izaicinājums poligonam, kas atrodas Grobiņas novadā un apkalpo plašu reģionu. Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes projekta īstenošana izmaksās aptuveni 7 miljonus eiro, kam piesaistīts Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda finansējums līdz 6 miljoniem eiro.

Niedols uzsver, ka mērķi Latvijai un Eiropas Savienībai ir ambiciozi, kas būs jāīsteno arī Liepājas pusē, jo līdz 2035. gadam apglabājamo atkritumu daudzumam jāsamazinās līdz 10%.

"Atšķirot tekstilu, bioloģiskos.. Notiks reorganizācija, ir jautājumi un emocijas, protams, kas ir izveidots un uzbūvēts, netiks nograuts, bet tiks pārprofilēts," norāda "Liepājas RAS" pārstāvis. 

Līdz 2022. gada beigām jaunajiem atkritumu apsaimniekošanas reģioniem – kopskaitā pieciem – ir jāizstrādā reģionālie apsaimniekošanas plāni.

VARAM pārstāve norāda: "To ietvaros jāizvērtē, kur kādu infrastruktūru izvietot. Jāuzlabojas atkritumu vākšanai un pārstrādei, lietu labošana var tikt attīstīta."

Tarifu pieaugums netiek prognozēts, jo nākotnē tiks koncentrēta uzmanību uz dalītu atkritumu vākšanu, ar ko būs jārēķinās iedzīvotājiem. Maksa par nešķirotu atkritumu apsaimniekošanu pakāpeniski palielināsies, bet, vairāk šķirojot, izmaksām nevajadzētu pieaugt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu