Vācija pakāpeniski mīkstinās Covid-19 ierobežojumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Angela Merkele.
Angela Merkele. Foto: EPA/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien piekrita pakāpeniski mīkstināt Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, pakļaujoties politiskam spiedienam un sabiedrības neapmierinātībai septiņus mēnešus pirms parlamenta vēlēšanām.

Merkele un 16 federālo zemju valdību vadītāji pēc vairāk nekā deviņas stundas ilgām sarunām nāca klajā ar ierobežojumu mīkstināšanas plānu, neraugoties uz bažām par jaunu un agresīvāku jaunā koronavīrusa paveidu izplatīšanos.

 "Šodien mēs varam runāt par cerību un pāreju uz jaunu fāzi" cīņā pret pandēmiiju, preses konferencē Berlīnē teica kanclere.

Merkele sacīja, ka ierobežojumu mīkstināšana ar stingriem nosacījumiem ir attaisnojama, jo ir gaidāma pastiprināta vakcinācija un masveidīga ātro testu veikšana.

Vācijas iedzīvotāji sāk zaudēt pacietību ieilgušo ierobežojumu dēļ, kuri apgrūtina daudzu uzņēmumu iespējas pastāvēt.

Nesen veiktā "YouGov" aptaujā tikai 35% vāciešu atbalstīja pašreizējos ierobežojumus, bet pandēmijas sākuma posmā pirms gada atbalsts bija 73%. 

No pirmdienas vāciešiem būs atļauts vairāk socializēties, tiekoties līdz pieciem pieaugušajiem no divām mājsaimniecībām. Gados jaunu bērnu skaits nebūs noteikts.

Pašlaik vienai mājsaimniecībai ir atļauts tikties tikai ar vienu cilvēku no citas mājsaimniecības.

Visā valstī tiks atkal atvērtas grāmatnīcas, ziedu veikali un dārzniecības. Jau ir atkal atvērtas frizētavas un dažas skolas.

Tālāka atkalatvēršana mazumtirdzniecībā un citās sabiedriskās dzīves jomās būs atļauta rajonos ar mazāk nekā 50 jauniem inficēšanās gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju septiņu dienu periodā.

Merkele bija mēģinājusi izvirzīt nosacījumu par ne vairāk kā 35 jauniem inficēšanās gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju septiņu dienu periodā, bet bija spiesta piekāpties pretestībai no federālo zemju premjeru puses. 

Pēdējās nedēļās valstī bija reģistrēti vidēji 60 jauni inficēšanās gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju septiņu dienu periodā, bet šai ziņā bija lielas atšķirības starp federālajām zemēm.

Ja inficēšanās līmenis atkal pārsniegs 100 jaunus inficēšanās gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju septiņu dienu periodā, tiks iedarbināta "ārkārtas bremze" ierobežojumu atjaunošanai, sacīja Merkele. 

Ierobežojumu mīkstināšana notiks pakāpeniski, un daudzi no tiem paliks spēkā līdz 28.martam. 

Merkele uzsvēra iespējama trešā pandēmijas viļņa "draudus", ko rada jaunā koronavīrusa Lielbritānijas paveids. Gandrīz pusi no jaunajiem inficēšanās gadījumiem Vācijā sastāda šis lipīgākais paveids. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu