Ledu Gaujā plāno spridzināt tuvāko stundu laikā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ledus sablīvējums Gaujā pie Carnikavas.
Ledus sablīvējums Gaujā pie Carnikavas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ņemot vērā, ka situācijas nopietnība ar ledus sablīvēšanos Gaujā pie Carnikavas nakts laikā nav īpaši mainījusies, paredzēts, ka jau tuvāko stundu laikā ledus sablīvējums tiks spridzināts, aģentūrai LETA pastāstīja Civilās aizsardzības komisijas vadītājs, Ādažu mērs Māris Sprindžuks (LRA).

Izvērtējot situāciju, secināts, ka "spridzināt nāksies". Ledus nakts laikā ir izgājis zem tiltiem Carnikavā, taču vēl vairāk sablīvējies pirms pēdējā Gaujas līkuma. Sprindžuks atzina, ka ūdens līmenis upē Carnikavas apkārtnē nav īpaši mainījies, jo pieplūstošais ūdens atrod sev ceļu Gaujas palienē.

Plkst.8.30 plānota spridzinātāju grupas ierašanās, pēc kā tiks sākti sagatavošanās darbi un spridzekļu izvietošana, pēc kā dažu stundu laikā varētu notikt arī ledus spridzināšana.

Ledus kustība Carnikavā diennakts laikā novērota vien dažas reizes, naktī ledum aizejot no teritorijas pie tiltiem, tādējādi vairs neradot apdraudējumu tiltu balstiem. Taču pēdējais upes kilometrs joprojām ir sastrēdzis, turklāt aukstā laika prognozes rada bažas, ka ledus sasals lielos gabalos un vēl vairāk nosprostos upi.

Saskaņā ar pašreizējo plāno ledus spridzināšana paredzēja pēdējā līkumā pirms Gaujas ietekas jūrā - ap kilometru no upes grīvas. "Tā ir vieta, kur sastrēgums nekustas," piebilda Sprindžuks.

Pārliecības, ka ledus spridzināšana pilnībā varētu novērst ledus sablīvēšanos, gan neesot, vienlaikus cerot, ka tas vismaz vaļīgāku padarītu ledus sastrēgumu un ļautu tam sākt kustēties jūras virzienā.

"Gaidāmas aukstas naktis, kas nozīmē, ka ledus sacementēsies, veidojot monolītu masu, kas upes līkumos iekārsies uz ilgu laiku. Ledus sablīvējumi rada milzīgu spiedienu uz krasta stiprinājumiem. Savukārt ja pēkšņi uznāks siltums, kas liks sakust sniegam Vidzemes mežos, būs straujš ūdens pieaugums, kas rada risku ūdenim appludināt apkārtesošās teritorijas," stāstīja Sprindžuks.

Carnikavas pašvaldības priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) aģentūrai LETA atzina, ka pirms ledus spridzināšanas pašvaldības policija apziņos tuvumā esošos iedzīvotājus un brīdinās par to. Tāpat viņa aicināja sekot līdzi aktuālajai informācijai pašvaldības lapām sociālajos medijos.

Kā ziņots, Gaujā pie Carnikavas ceturtdienas rītā saglabājas ledus sastrēgums un augsts ūdens līmenis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvie dati.

Trešdien ūdens līmenis pakāpās līdz 3,25 metriem virs novērojumu stacijas nulles punkta, pārspējot 2005.gada janvāra vētras laikā sasniegto rekordu - 3,19 metrus. Ceturtdienas rītā ūdens līmenis ir 3,17 metri virs nulles punkta jeb 2,21 metrs Latvijas augstuma sistēmā.

Gaujā pie Siguldas un Valmieras ūdens līmenis pakāpeniski ceļas, bet tas nav augsts.

Gaujā pie Carnikavas, Ogres lejtecē un Daugavā pie Pļaviņām aizvien spēkā LVĢMC oranžais brīdinājums par iespējamiem plūdiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu