"Arī turpmāk saskarsimies ar jauniem Covid-19 variantiem." Speciālisti pauž bažas par Lielbritānijas paveida izplatību (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki sabiedriskā transporta pieturā.
Cilvēki sabiedriskā transporta pieturā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā aizvien vairāk diskutē par bažām piedzīvot Covid-19 trešo vilni. Aizdomas saistītas ar jaunā Lielbritānijas paveida izplatīšanas mūsu valsts teritorijā. Raidījuma "Bez Tabu" skatītāji vairākkārt uzdod jautājumu: ar ko jaunais vīruss atšķiras no mums jau zināmā?

Lai arī plaši runāts par jaunā Lielbritānijas celma izplatīšanos Latvijā, tautieši Apvienotajā Karalistē norāda, ka briti ar lielām cerībām gaida vasaru, jo, pēc pēdējiem Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona izteikumiem, tas varētu būt mirklis, kad sabiedrība varēs atgriezties ierastajās ikdienas gaitās.

Tomēr šobrīd arī Lielbritānijā turpina cīnīties pret vīrusa izplatīšanos. Kristīne Lielbritānijas pilsētā Sautportā dzīvo jau četrus gadus. Arī tur konstatēts jaunais Covid-19 paveids, tāpēc iedzīvotājiem jāsadzīvo ar striktākiem ierobežojumiem!

"Mums nāca jau vienreiz no Brazīlijas, tad no Dienvidāfrikas, tagad arī Anglijā ir jauns paveids, bet šeit to cenšas strikti ierobežot. Tur, kur jaunais paveids ir atklāts, tur aicina cilvēkus uzturēties mājās un nekur neiet," stāstīja Kristīne.

Savukārt jelgavnieks Kristaps katru mēnesi mēro vairāk nekā trīs tūkstošus kilometru, lai nogādātu pasažierus un dzīvniekus Lielbritānijā. Viņš vairākkārt no cilvēkiem dzirdējis, ka sabiedrība jaunajam paveidam netic. Viņš novērojis, ka Anglijā, salīdzinot ar Latviju, viss esot mierīgāk.

LLU Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko norāda, ka šobrīd nav skaidri zināms, kur Lielbritānijas celms ir parādījies – nav redzams starpposms. Tomēr ir skaidrs, ka kādā potenciālajā indivīdā vai dzīvniekā ir notikušas nepieciešamās mutācijas, lai jaunais celms parādītos un diemžēl veiksmīgi izplatītos.

Ar ko tas atšķiras no mums jau zināmā? Šis celms ir daudz lipīgāks, tomēr pagaidām trūkst informācijas, cik tas varētu būt klīniski smagāks. Lai turpinātu dzīvot un vairoties, vīruss pielāgojas jaunai populācijai, tāpēc arī turpmāk mēs saskarsimies ar jauniem vīrusa paveidiem.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe Sniedze Laivacuma norāda, ka šobrīd ir pāragri runāt par ierobežojumu mīkstināšanu, jo jānovēro, kā izplatās jaunais vīrusa celms. Arī vakcīnu ražotājiem jādomā par vakcīnu pielāgošanu jaunajiem celmiem.

"Vakcīnu ražojošās kompānijas arī ir gatavas, ja būs nepieciešams, mainīt vakcīnu sastāvu, bet šobrīd nav pamata teikt, ka vakcīnas mūs pilnīgi noteikti nepasargā no jaunajiem celmiem," teica Laivacuma.

Jāatgādina, ka saslimstības samazināšanās atkarīga no ikviena iedzīvotāja un tā, cik ļoti sabiedrība ievēros noteiktos ierobežojumus.

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu