Raidījums: Kuldīgā tiek veidots vienotais Covid-19 vakcinācijas punkts vieglatlētikas manēžā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcinācija.
Vakcinācija. Foto: AP/Scanpix

Lai iedzīvotājiem, kuru ģimenes ārsti nevakcinēs pret Covid-19, nav jādodas uz citām pilsētām, Kuldīgā vienots vakcinācijas punkts visiem izveidots vieglatlētikas manēžā. Plašās telpas ļauj ievērot distanci un organizēt apmeklētāju plūsmu, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Pagaidām 300 kuldīdznieki, kuru vārdi saņemti no "Manavakcina.lv", paliek gaidītāju sarakstā, jo slimnīca, kas šo vakcināciju rīko, nav saņēmusi nevienu vakcīnas devu iedzīvotājiem.

Kuldīdzniece Maiga Zvagule pie savas ģimenes ārstes tikko saņēmusi pirmo Covid-19 poti. Tagad 15 minūtes jānogaida. Ja viss būs labi, viņa dosies uz mājām. Bail no potes neesot, bet draudzenes gan nesteidz vakcinēties.

"Bail, ka es nesaslimstu, tik daudzi slimo! Citas saka, ka negrib, ka bail, citi saka, ka negrib šo vakcīnu," stāsta Maiga.

Ģimenes ārste Rūta Eglīte izrēķinājusi, ka nedēļas laikā spētu vakcinēt visus savus seniorus.

"Mēs parēķinājām, ka nedēļas laikā, strādājot arī sestdien un svētdien. Realitāte – pusi no prasītajām iedeva pagājušajā nedēļā un šonedēļ nevienu. Bet ir atveduši vakcīnas uz praksēm, kas nevakcinē. Un viņi nezina, ko darīt," pastāstīja Eglīte.

Ārste saka, ka lieto rāvējslēdzēja principu: viens vakcinējamais no "Manavakcīna.lv" saraksta, tad viens no praksē veidotā. Viņa uzskata, ka ir divas galvenās problēmas - trūkst gan vakcīnu, gan normālas saziņas.

"Vakcīnu trūkums, koordinācija. Vajadzēja izlemt – ja to veic ģimenes ārsti, tad visi! Vai arī - iedala slimnīcām, un tad kopā ar pašvaldību," uzskata Eglīte.

Taču ir ģimenes ārsti, kuri savās praksēs pret Covid-19 nevakcinē. Tāpēc slimnīca sadarbībā ar pašvaldību izveidojusi vienotu vakcinācijas punktu Kuldīgas vieglatlētikas manēžā.

Pašlaik manēžā ir kluss. Bet citā laikā tur trenējas profesionāli sportisti, piemēram, šķēpmetēji. Tagad tur iekārtotas vietas, kur vakcinēs Kuldīgas iedzīvotājus.

"Šī ir lieliska iespēja! Mums jau bija savs ārsta kabinets, tikai jāsakārto. Šeit ir riņķa kustība: vispirms ārsts, tad vakcīna, tad uz novērošanu. Sports nenotiek, skolas audzēkņi ārtelpās tikai. Izlases treneru uzraudzībā trenējas izlases dalībnieki," norādīja Kuldīgas novada sporta skolas direktora vietnieks Ivo Solomahins.

Tur vakcināciju koordinē Kuldīgas slimnīca. Tieši tādēļ, lai veselie un slimie nekrustotos, nolemts potēt manēžā, nevis slimnīcā.

Tie ārsti, kuri savās praksēs kaut kādu iemeslu dēļ nevakcinē, to darīs vienotajā punktā.

"Viņi tiks salikti grafikā un nāks te strādāt. [Iedzīvotāji] piesakās "Manavakcina", nonāk slimnīcas punktā – šeit. Ļoti ceru, ka masveida vakcinācija sāksies, un esam vienojušies, ka veram punktu manēžā," sacīja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

Lai sapotētu 70% iedzīvotāju un panāktu kolektīvo imunitāti, Kuldīgā būtu jāvakcinē 15-17 tūkstoši cilvēku. Taču pat pirmie 300, kuru vārdus slimnīca saņēmusi no "Manavakcina.lv", savu poti vēl nevar dabūt.

"Saraksts ir uz 300 iedzīvotājiem, bet vakcīnas nav piešķirtas. Uz novadu ved pa 20-30 devām. Dienā 50-60. Ja vakcīnu būs vairāk, dienā līdz 150 [cilvēkus] mēs varētu [vakcinēt]," pastāstīja Kuldīgas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Agris Rozenfelds.

Piektdien, 5.martā, Kuldīgā ierotīsies Veselības inspekcijas eksperti, lai pārbaudītu jauno vakcinācijas vietu manēžā. Potēt varētu uzreiz pēc tam. Ja vakcīnas atvedīs maz, tad gan sākotnēji vakcinēs slimnīcā. Lielā manēža domāta lieliem darbiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu