VIDEO ⟩ VARAM informē par jauno pašvaldību likumu (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Artūrs Toms Plešs.
Artūrs Toms Plešs. Foto: Zane Bitere/LETA

Šodien plkst.11 Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rīko preses konferenci par valdības atbalstīto jauno likumu "Par pašvaldībām", ceturtdien pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistus informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP)

Ministrs aklāstīja, ka VARAM kopīgi ar partneriem turpina īstenot nozīmīgas reformas valsts pārvaldē, kas "ilgstoši stagnējušas un nav notikušas". Šo virzienu iezīmējot valdībā pieņemtais lēmums, apstiprinot jauno pašvaldību likumu.

"Šis likums iezīmē domāšanas un laikmeta maiņu, un lielākais akcents un uzsvars ir likts tieši uz sabiedrības iesaisti pašvaldības darbā," skaidroja amatpersona.

Viņaprāt, iedzīvotāju iesaistīšanās ir ļoti nozīmīga, lai motivētu cilvēkus rūpēties par apkārtējo vidi un mudinātu arī pašas pašvaldības iesaistīties ar iedzīvotājiem proaktīvā dialogā.

VARAM skatījumā, likumprojekts paredz lēmējvaras un izpildvaras skaidrāku nodalīšanu, pilnveidojot kompetenču un funkciju sadali, skaidrāku pašvaldību darba organizācijas modeļa un amatpersonu kompetences noteikšanu.

Ņemot vērā Valsts kontroles revīzijās minēto, ministrija likumprojektu papildinājusi arī ar pašvaldības izpilddirektora pienākumu izveidot iestādes iekšējās kontroles sistēmu. Tāpat noteikts, ka kandidātu atlase uz amatiem pašvaldības administrācijā notiek atklātā konkursā, izņemot gadījumus, ja persona piekritusi pārcelšanai. Likumprojektā ir precizēti domes deputāta amatu savienošanas ierobežojumi.

Pašvaldību likumā esot noteikti mehānismi "plašai iedzīvotāju līdzdalības nodrošināšanai pašvaldības darbā, tādējādi paaugstinot pašvaldības darba kvalitāti un atbilstību tās iedzīvotāju interesēm".

Kā viena no iedzīvotāju iesaistes formām paredzēta līdzdalības budžeta ieviešana, tādējādi nodrošinot demokrātisku procesu, kas sniedz iespēju pašiem iedzīvotājiem noteikt to, kā tiek iztērēta daļa no pašvaldības budžeta teritorijas attīstības jautājumos. Tas veicināšot iedzīvotāju mērķtiecīgu sadarbību ar pašvaldību.

Likumprojekts paredz pašvaldībās organizēt iedzīvotāju padomes, kas tiktu ievēlētas iedzīvotāju kopsapulcēs un uzturētu dialogu starp iedzīvotājiem un domi. Tāpat noteikta arī iespēja pašvaldības iedzīvotājiem iesniegt domei kolektīvo iesniegumu.

Video: VARAM informē par jauno pašvaldību likumu

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu