Padome: Covid-19 otrais vilnis mazāk ietekmējis nodokļu iekasēšanu nekā pirmais vilnis (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: 88studio/Shutterstock

Covid-19 otrais vilnis mazāk ietekmējis nodokļu iekasēšanu nekā pirmais vilnis, kārtējā krīzes monitoringa ziņojumā par Covid-19 ietekmi uz valsts ekonomiku un fiskālo situāciju norāda Fiskālās disciplīnas padome (FDP).

FDP pauda, ka 2020.gada decembrī nodokļu ieņēmumi bija 99% apjomā no iepriekšējā gada līmeņa, bet janvārī un februārī attiecīgi 104% un 101% apmērā no iepriekšējā gada līmeņa.

"Covid-19 pirmajam vilnim bija lielāka negatīva ietekme uz nodokļu ieņēmumiem nekā otrajam Covid-19 vilnim. Ja, pieņemam, ka pirmais vilnis sākās 2020.gada martā, tad zemākais nodokļu iekasēšanas punkts bija divus mēnešu vēlāk - maijā. Attiecīgi, ja pieņem, ka otrais Covid-19 vilnis sākās novembrī, tad lielāko nodokļu kritumu varētu sagaidīt 2021.gada janvārī," secina padome.

FDP arī norādīja, ka, lai arī nevar pilnīgi droši pieņemt, ka Covid-19 pirmais un otrais vilnis būs identiski intensitātē un termiņos, tomēr ar lielu varbūtību var prognozēt, ka otrajam vilnim ir mazāka ietekme uz nodokļu ieņēmumiem. "Protams, ar pieņēmumu, ka nenotiks kardināla epidemioloģiskās un attiecīgi ekonomiskās situācijas pasliktināšanās," piebilda FDP.

Fiskālās disciplīnas uzraugi arī norādīja, ka pretēji nodokļu iekasēšanai, valsts budžeta izdevumu dinamika paliek svārstīga. "Lai arī janvārī izdevumu līmenis gan pamatbudžetā, gan speciālajā budžetā bija tuvu iepriekšējā gada līmenim, februārī ir novērojams liels izdevumu pieaugums - pamatbudžeta izdevumi pieauga par 32%, bet speciālā budžeta izdevumi - par 15%, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi," teikts ziņojumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu