VIDEO ⟩ Domstarpības par Salacas tilta remontu. Salacgrīvas dome draud vērsties Eiropas Komisijā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Salacas tilts Salacgrīvā jau vairākus gadus atrodas sliktā tehniskā stāvoklī. Rudenī veiktā izpēte liecina – vai nu nekavējoties jāveic remonts, vai arī tā lietošana būs būtiski jāierobežo. Pašvaldība prasa naudu valstij vai piedāvā tiltu pārņemt, taču satiksmes ministrs to neuzskata par valstij piekritīgu darbu, ziņo raidījums "Nekā personīga". 

1950. gadu vidu, kad top šie vēsturiski kadri, uz Salacgrīvu atbraukuši Minskas tiltu būves biroja inženieri, kuri Salacas upes gultnē veic vairākus urbumus. Notiek gatavošanās jauna tilta projektēšanai un būvniecībai. Izejvielas tam vestas no Brocēniem. Akmeņi ņemti no vietējās jūrmalas.

Pievadceļu darbos izmantoti arī Salacgrīvas skolēni. Tilts nodots lietošanā 1960.gada vasarā. Šo vairāk kā 60 gadu laikā, vairākkārt notikuši remonti un pielabota tilta brauktuve. Bet kapitālā remonta tilta nesošajām konstrukcijām nav bijis.

Skandināviju un centrālo Eiropu savieno tranzīta ceļš, ko Latvijā zinām ar nosaukumu VIA Baltica. Bet uz tā var izveidoties pārrāvums, jo Salacgrīvā tilts pār Salacu ir sliktā tehniskā stāvoklī.

Pašvaldībai naudas tā remontam vai rekonstrukcijai nav. Satiksmes ministrs paziņojis, ka tā ir pašvaldības problēma.

VIA "Baltica" ir daļa no 1722 kilometru garā Eiropas ceļa ar apzīmējumu E67. Eiropā kopumā ir deviņas tik lielas tranzīta jeb "TEN-T" sistēmas šosejas. Te brauc smagās "fūres", Igaunijas un Latvijas kā arī sabiedroto armijas transportē savu bruņutehniku.

Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs stāstīja: "Un situācija ir vienkārši šobrīd tāda, ja mēs šo procesu sākam, mums ir jārēķinās ar to, ka mums būs nepieciešams valsts atbalsts. Jo pašvaldība šobrīd, lai akreditētos uz pieciem miljoniem – mums faktiski mums nav viss, jāsamazina pašu budžets, bet jāsāk ir samazināt bāzes budžets, kas novedīs pie vairāku iestāžu slēgšanas un nespēja uzturēt pašvaldību."

2009.gadā pašvaldība pasūtīja padziļinātu tilta stāvokļa pārbaudi. Secināts – tilts neatbilst ne Latvijas, ne Eiropas Savienības slodžu standartiem. Vajadzīga vai nu nopietna rekonstrukcija, vai arī satiksme jāierobežo.

Satiksmes ministrija veica savu ekspertīzi, kas secināja pretējo – tilta stāvoklis tomēr ir apmierinošs.

Kaspara Gerharda vadītā ministrija un Salacgrīva pēc strīdiem vienojušies, ka tilts būs lietojams un tiek pielabota brauktuve.

Pagājušā gada rudenī notika kārtējā tilta zemūdens daļu ekspertīze. Ūdenslīdēju uzņemtās fotogrāfijas rāda, ka zem ūdens betons pamazām irst. Satiksme pār tiltu jāierobežo. Šobrīd tas jau notiek, jo remontē pieguļošās ielas un mašīnu kustību regulē luksofors. Starp transporta līdzekļiem papildu jāievēro arī 30 metru distance.

Kad apkārtējo ielu remonti beigsies, ierobežojumi paliks. Arī aizliegums braukt pāri mašīnām, kas smagākas par 40 tonnām.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits par situāciju stāstīja, ka par šo jautājumu uzzinājis no reģionālās televīzijas.

"Līdz šim pašvaldība nebija aktīvi interesējusies, kā piesaistīt finansējumu," stāstīja Linkaitis. 

"Sarunā ar "ReTV" ziņām satiksmes ministrs norāda – valsts nav tiesīga ieguldīt līdzekļus pašvaldības īpašumā un Salacgrīvas novada pašvaldībai jātiek skaidrībā par transporta kustības organizēšanu savā teritorijā," toreiz vēstīja raidījums.

Salacgrīvas domes priekšsēdētājs sola vērsties pie Ketrīnas Trautmanes, kuru Eiropas komisija iecēlusi par galveno atbildīgo Ziemeļjūras-Baltijas TEN-T koridorā. Satiksmes ministrs noliedz, ka saspīlējums Salacas tilta gadījumā kā būtu saistīts ar nesenajiem pašvaldības skaļajiem protestiem par dzelzceļa līnijas Rail Baltica novietojumu.

Video: raidījuma "Nekā personīga" sižets. 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu