Centrs "Marta" Sieviešu dienā aktualizē nepieciešamību ratificēt Stambulas konvenciju (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Centrs "Marta" arī šī gada Starptautiskās sieviešu dienas aicinājumā vēršas pie lēmumu pieņēmējiem un atbildīgajiem izpildvaras pārstāvjiem ar atgādinājumu par nepieciešamību Latvijai ratificēt Stambulas konvenciju, aģentūru LETA informēja centra vadītāja Iluta Lāce.

Atzīmējot Sieviešu solidaritātes dienu, centrs "Marta" aicina ikvienu, kuram ir svarīgi dzīvot sabiedrībā bez vardarbības, nosūtīt elektronisku kartiņu Saeimas deputātiem vai atbildīgajiem ministriem.

Pēc viņas paustā, tās ratificēšana būtu svarīga, ne tikai lai risinātu praktiskus jautājumus, padarot efektīvākus pakalpojumus, bet tas arī vārētu kļūt par signālu sabiedrībai, ka vardarbība netiek tolerēta un varmākam pienākas atbildība par izdarīto noziegumu.

Pieaugošo vardarbības gadījumu skaits ir tiešs atgādinājums atbildīgajām valsts institūcijām uzņemties atbildību par novilcināto konvencijas ratificēšanu un politisko spēku nespēju vienoties, lai aizsargātu sievietes no visa veida vardarbības, uzsver centra vadītāja.

Viņa tostarp pauž nostāju - lai gan par konvencijas ratifikāciju atbildīgā labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL; KPV LV) diskusijās norāda, ka "mūsu valstī vardarbība nekad nav atļauta, mums attiecīgi likumos ir noteikta atbildība par vardarbības veikšanu," fakti un realitāte norāda uz pretējo.

Tāpat Lāce vērš uzmanību, ka konvencija paredz arī nodrošināt pietiekamu skaitu viegli pieejamu krīzes centru medicīniskai un tiesu ekspertīzei, traumu atbalstam un cietušo konsultēšanai. Latvijā šādi centri patlaban nav pieejami, piemēram, izvarošanas upuriem, kā rezultātā būtu iespējams palīdzēt rast taisnīgumu.

Pērn, pēc centra vadītājas paustā, ievērojami pieauga tieši seksuālās vardarbības un smagu miesas bojājumu gadījumu skaits, kas savukārt nozīmē, ka ir nepieciešami steidzami pasākumi un pakalpojumi vardarbības mazināšanai un prevencijai.

Lai arī ir augusi vardarbības novēršanā iesaistīto institūciju izpratne un profesionalitāte, joprojām ir situācijas, kur tieši valsts institūciju resursu ierobežotības un bezdarbības rezultātā sievietes turpina ciest un gūst ievainojumus, atklāj Lāce.

Viņa stāsta, ka ikdienas praksē institūcijas atbildību nereti pieprasa no cietušā, jo tā ir vienkāršāk. Pēc Lāces paustā, netrūkst arī gadījumi, kad centra "Marta" klientes stāsta, ka joprojām netiek izmantoti likumdošanā paredzētie līdzekļi cietušā aizsardzībai - pagaidu aizsardzības piešķiršana sievietei un viņas bērniem, policijas lēmums par nošķiršanu un kriminālprocesa sākšana bez cietušā iesnieguma par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu.

Eiropas Padomes "Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu" mērķis ir novērst un izskaust vardarbību pret sievietēm, kā arī novērst un izskaust vardarbību ģimenē. Ar konvenciju tiek izveidots visaptverošs un daudzpusīgs tiesiskais regulējums nolūkā aizsargāt sievietes no visu veidu vardarbības, mazināt un izskaust vardarbību ģimenē.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu