Pabriks neiebilstu "Sputnik V" vakcīnas iegādei (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Foto: Paula Čurkste/LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) "kopumā neiebilstu" pret Krievijas vakcīnas pret Covid-19 "Sputnik V" pasūtīšanu un lietošanu Latvijā, ja to reģistrēs Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) un ja Latvijā vēl pastāvēs nepieciešamība pēc papildus vakcīnu kravām.

Ministrs aģentūrai LETA izteicās, ka Latvijai nebūtu jādiskriminē kādu pandēmijas apkarošanai nepieciešamu preču iegāde pēc izcelsmes valsts.

"Ja EZA reģistrēs Krievijas vakcīnu un mums būs nepieciešamas papildus kravas, tad mēs par to varam valdībā lemt. Tāpat kā par jebkurām citu ražotāju vakcīnām," piebilda Pabriks.

Ministrs atgādināja veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) pausto, ka patlaban Latvija ir veikusi vakcīnu pasūtījumus no septiņiem ražotājiem un, sākot no gada vidus, Latvijai paredzami pieejamais vakcīnu daudzums būšot jau ļoti liels.

Uz aģentūras LETA jautājumu par ģeopolitiskajiem riskiem, ministrs atbildēja, ka Latvija pērn pandēmijas sākumposmā iegādājās maskas no Ķīnas, attiecīgi tagad būtu jautājums, kāpēc gan Latvija nevarētu pirkt Krievijas vakcīnu.

"Taču ir jautājums par preces reģistrāciju, kvalitāti un vajadzību. Es būšu viens no tiem politiķiem, kas preču piegādē skatīsies uz to, ka vispirms tās jāiegādājas no Latvijas ražotājiem. Ja vietējie ražotāji tādu preci neražo, tad skatāmies, vai alternatīvas pieejamas tuvākajiem sabiedrotajiem. Es neiebilstu [iepirkumam], ja tiek izpildīti visi standarti, kritēriji un mums ir nepieciešamība pēc šīs vakcīnas iegādes," uzsvēra Pabriks.

Latvijas veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pagājušajā nedēļā atzina, - ja EZA ieteiks apstiprināšanai Krievijas vakcīnu pret Covid-19 "Sputnik V" lietošanai Eiropas Savienībā, tad noteikti tiks vērtēta to iegādes un lietošanas iespējamība arī Latvijā.

Jau ziņots, ka EZA ir sākusi Krievijas Gamaleja nacionālā epidemioloģijas un mikrobioloģijas centra izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 "Sputnik V" paātrināto vērtēšanu.

Šajā sakarā Eiropas Komisija (EK) ceturtdien pavēstīja, ka šobrīd nenotiek sarunas par Krievijas izstrādātās Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" iepirkšanu.

Tikmēr jau divas Eiropas valstis - Slovākija un Ungārija - ir iegādājušās šīs vakcīnas.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu