"Pedofilu sapnis" - Igaunijas bērnu slepenā dzīve vietnē "TikTok"

Ilustratīvs attēls. Foto: Ascannio/shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lielu popularitāti visā pasaulē ir ieguvusi vietne "TikTok", kurā iespējams ievietot dažādus īsus video. Lielu popularitāti vietne iemantojusi bērnu vidū, lai gan to iespējams lietot no 13 gadu vecuma.

Igaunijā zem kādas 12 gadus vecas meitenes ievietotā video kāds "TikTok" lietotājs ierakstījis aizskarošus un necenzētus komentārus, vēsta laikraksts "Postimees". Tas radījis lielu satraukumu vecāku vidū, kuri publiskos forumos meklē palīdzību, lai šos video izdzēstu. Savukārt bērni no šiem komentāriem gūst mentālas problēmas un nespēj vairs koncentrēties.

"TikTok" lietotāju politika paredz, ka vietni atļauts lietot no 13 gadu vecuma, taču reālajā dzīvē video tur ievieto pat astoņus gadus veci bērni.

Bērni jau no tik agrīna vecuma iemācās lamuvārdus, dažādas lietas par seksu un narkotikām. 

Viens no piemēriem ir kāda 10 gadus veca igauņu meitene, kura ievietojusi video ar tekstu:

"Tas, kurš komentāros ierakstīs visnegatīvāko komentāru, tam es uzspiedīšu "like" viņa pieciem video".

Komentētājiem, protams, tā ir kā "medusmaize" un meitenīte tiek nolamāta necenzētā leksikā, vēsta "Postimees".

Tikmēr kāds cits bērns ievietojis video, kurā stāsta, ka nolēks no ēkas jumta, ja video iegūs 1000 "like".

Vēl viena no problēmām ir tāda, ka bērni bieži mēdz ievietot video, kuros dzied un dejo pie dziesmām ar rupju leksiku. Dejojot bērni bieži vien norāda uz intīmajām vietām, bieži vien nesaprotot, kāpēc to dara.

Kāds no pieaugušajiem forumā "Perekool" vietni "TikTok" nodēvējis par "pedofilu sapni". Daudzi vecāki forumos aicina bērnus izglītot un stāstīt par to, kādas sekas var būt, patērējot sociālos tīklus šādā veidā. 

Kāda deviņus gadus veca "TikTok" lietotāja stāstīja, ka vietni lieto, jo tādā veidā cilvēki kļūstot populāri. Viņai pašai cilvēki ir rakstījuši aizvainojošus komentārus, taču meiteni tas neuztraucot.

Viena no lielākajām problēmām ir plašās iespējas uzzināt informāciju par narkotiku lietošanu, raksta "Postimees". Kāda no vietnes patērētājām bija nofilmējusi un ievietojusi video, kuros redzama ar paplašinātām acu zīlītēm. Komentāros vairāki cilvēki meitenei vaicājuši, ko viņa lietoja, uz ko meitene atbildēja, ka acīs esot iepilinājusi tikai pilienus.

Kā norādīja Tartu Universitātes sociālo mediju pasniedzēja Marija Murumā-Mengela:

""TikTok" ir ļoti dinamiska vietne, kurā sastopama dažnedažāda informācija."

Vietnē ir iespējams nereģistrēties un tāpat skatīties tajā atrodamo video saturu, taču liela daļa bērnu izvēlas reģistrēties un ievietot arī paši savus video. Pēc tam satrauktie vecāki meklē palīdzību forumos, lai video tiktu dzēsti no vietnes.

Murumā-Mengela savā maģistra darbā 2010. gadā rakstīja, ka bērni mūsdienās cieš no informācijas atkarības: "Lielais informācijas daudzums un ātrais dzīves temps izraisa nopietnas koncentrācijas problēmas."

Šo procesu paātrina tādas vietnes kā "TikTok", kuras informāciju pasniedz īsos video - ātri un kompakti.

"Tas, iespējams, ir viens no iemesliem, kāpēc bērni nevēlas lasīt grāmatas," norādīja pasniedzēja.

Liela problēma ir tā, ka sociālie tīkli atstāj to patērētāju digitālās pēdas, kas var ietekmēt bērnu nākotni. Tieši šī iemesla dēļ liela nozīme ir medijpratībai, vēsta "Postimees".

Pasniedzēja gan norāda, ka "TikTok" ir arī savi plusi: "Vietnē ir daudz pusaudžu un bērnu, kuri runā arī par nopietnām un smagām tēmām, piemēram, vardarbību, garīgo veselību un citām lietām. Tās ir tēmas, par kurām viņi nerunā ar citiem cilvēkiem."

Tīmeklī paveikto noziegumu izmeklētāja Marja Punaka norādīja, ka "aizliegtais auglis vienmēr ir vissaldākais". 

"Labākais, ko var darīt - analizēt ar bērniem kopā dažādas satura vienības. Ja bērns ir paklausīgs un sevi izrāda internetā vairāk, tad ir krietni vieglāk mainīt viņa uzvedību. Savukārt, ja bērns ir problemātisks, tad nav nepieciešams uzvedībā vainu meklēt sociālajos tīklos," sacīja Punaka.

"Zilais valis"

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka 2017. gadā lielu popularitāti bērnu vidū iemantoja spēle "Zilais valis". Tā ir spēle, kurā sociālajos tīklos pusaudži un jaunieši izaicina viens otru veikt dažādas destruktīvas darbības ar savu ķermeni un dalīties ar fotogrāfijām un video, kuros šī rīcība tiek atspoguļota.

Latvijā šī spēle ienāca no Krievijas un strauji izplatījās sociālo tīklu lietotāju vidū. Iepriekš tika uzskatīts, ka spēli vada un bērniem uzdevumus dod kāda pieaugušo organizētās noziedzības grupa. Valsts policija gan pēc veiktajām pārbaudēm noliedza, ka trešās personas neesot iesaistītas šajā "nāves spēlē".

"Šī fenomena riska grupa ir emocionāli nenobrieduši un depresīvi noskaņoti pusaudži un jaunieši, kas nesaņem atbalstu ģimenē vai draugu vidū, uzskata, ka ir nevērtīgi un nevajadzīgi un vēlas pievērst sev līdzcilvēku uzmanību, liekot iedomāties, kā tas būtu, ja viņš vai viņa vairs nebūtu šajā pasaulē," iepriekš sacīja Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska.

"Šādi pusaudži vieglāk pakļaujas citu manipulācijai. Tāpēc aicinu vecākus un skolotājus pievērst pastiprinātu uzmanību riska grupas jauniešiem un aktīvi rīkoties, ja rodas kaut mazākās aizdomas par iesaisti "Zilā vaļa" spēlē," teica Katkovska.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu