Epidemiologs: Lielbritānijas Covid-19 paveida izplatība pieaug visā Latvijas teritorijā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: kadrs no video

Patlaban Lielbritānijas Covid-19 paveida izplatība ir konstatēta vairumā pašvaldību un tā pieaug visā Latvijas teritorijā, otrdien valdības sēdē pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

"Provizoriskie dati liecina, ka Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra veiktā sekvenēšana uzrāda aptuveni 20% pozitīvos rezultātus," teica epidemiologs. Pēc viņa paustā, arī E. Gulbja laboratorijā, kas veic sekvenēšanu, apskatītajos paraugos Lielbritānijas paveids atklāts 15% līdz 25% gadījumu.

Kā norādīja epidemiologs, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra dati ir par februāra vidu - līdz 23.februārim, savukārt E. Gulbja laboratorijā dati ir aktuālāki - par pagājušo nedēļu, tomēr tie vēl nav līdz galam apkopoti.

Kā ziņots, februāra pēdējā nedēļā pārbaudot 1071 paraugus, vismaz 9,34% gadījumu tika konstatēts Covid-19 jaunais Lielbritānijas celms, pagājušajā nedēļā valdības ārkārtas sēdē informēja E. Gulbja laboratorijas speciālists Miks Gavars.

Viņš norādīja, ka visplašāk jaunā Lielbritānijas paveida Covid-19 izplatība konstatēta Rīgā, kur atklāti 28 jaunā Lielbritānijas celma gadījumi. Tāpat šāda vīrusa mutācijas izplatība ir arī Preiļos - 17, Gulbenē - 11, Jelgavā - astoņi, Balvos - seši, Madonā un Salaspilī - pa četriem katrā, Kuldīgā un Daugavpilī - pa trīs katrā, Līvānos un Lubānā - pa diviem katrā, Siguldā, Ādažos, Jūrmalā, Ogrē, Dobelē, Cēsīs, Ķekavā, Krāslavā un Rēzeknē pa vienam katrā novadā.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš, vērtējot testu paraugu sekvenēšanas rezultātus, norādīja, ka šogad pusotra mēneša laikā jaunā Lielbritānijas paveida Covid -19 skaits ir palielinājies no 1% līdz 8%. Tas nozīmē, ka jaunā Lielbritānijas celma gadījumi palielinās pakāpeniski un nav sprādzienveidīgs uzliesmojums.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu