Lietuvā atvērs veikalus, muzejus un galerijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Viļņa, Lietuva. Ilustratīvs foto.
Viļņa, Lietuva. Ilustratīvs foto. Foto: AP/Scanpix

Lietuvas valdība trešdien pieņēmusi lēmumu atvieglot Covid-19 dēļ noteiktās karantīnas režīmu, no nākamās pirmdienas, 15.marta, atļaujot strādāt visiem veikaliem, kuriem ir atsevišķa ieeja no āra, neatkarīgi no to platības, kā arī atvērt muzejus un galerijas, ievērojot papildu drošības prasības.

Veikalos vienam klientam būs jānodrošina vismaz 20 kvadrātmetru platība vai arī vienlaikus jāapkalpo tikai viens klients. Muzejos, galerijās un citās izstāžu vietās katram apmeklētājam jāparedz 30 kvadrātmetru platība, turklāt apmeklētāji drīkstēs ierasties kopā ne vairāk par diviem, ja vien nav vienas ģimenes locekļi, un biļetes varēs iegādāties tikai elektroniski.

Kā valdības sēdē pastāstījusi premjerministre Ingrīda Šimonīte, sākumā bijis iecerēts kultūras objektu atvēršanu atļaut vien izmēģinājuma kārtā, tomēr galu galā nolemts tos atvērt saskaņā ar vispārējām prasībām, ko noteiks krīzes operāciju vadītājs. Par konkrētākiem noteikumiem veselības ministrs Arūns Duļķis gatavojas paziņot tuvāko dienu laikā.

Valdība arī noteikusi, ka 25 no 60 Lietuvas pašvaldībām būs atļauts atsākt klātienes mācības sākumskolas klasēs, veicot Covid-19 testēšanu pēc apkopotu paraugu metodes, kas paredz vienā mēģenē ņemt vairāku, bet ne vairāk kā piecu cilvēku paraugus un gadījumā, ja rezultāts ir pozitīvs, veikt šiem cilvēkiem atkārtotu testēšanu.

Līdz šim klātienes mācības izmēģinājuma kārtā bija atļautas tikai Viļņā, un pirms vairāk nekā divām nedēļām tika atsāktas vienā galvaspilsētas proģimnāzijā. Šai laikā inficēšanās ar jauno koronavīrusu tur nav atklāta.

Nolemts arī, ka Lietuvas starppilsētu un piepilsētas sabiedriskajā transportā drīkstēs aizņemt tikai sēdvietas, ievērojot vismaz viena metra atstatumu starp pasažieriem, bet pilsētas sabiedriskajā transportā pieļaujams aizņemt arī stāvvietas, ja tiek nodrošināta minētā distancēšanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu