Valdība varētu lemt par nodokļu mazināšanu cilvēkiem, kuri strādā attālināti (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nauda, Covid-19. Ilustratīvs foto.
Nauda, Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Valdība otrdien pieteica mērķi būtiski paplašināt strādāšanu no mājām. Ar sociālajiem partneriem tagad risinās sarunas par to, kā finansiāli motivēt attālinātā darba veikšanu. Viens no risinājumiem varētu būt nodokļa sloga mazināšana. Ceturtdien, 11. martā, gaidāmi valdības precizējumi, ziņo "TV3 Ziņas". 

Jau patlaban ir spēkā valdības prasība ikvienam strādāt attālināti no mājām, ja darba specifika to atļauj. Kā norāda Darba devēju konfederācijā, daudzos uzņēmumos tā kļuvusi par ikdienu.

"Kur jau tas ir iespējams, tas jau ir noticis. Un tas jau ir reāls fakts. Un šobrīd visi darba devēji, teiksim, lielākā daļa darba devēju tiešām ir ļoti apzinīgi un ļoti nopietni arī šo situāciju uztver," pauž Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

Ministri otrdien vienojās, ka nepieciešams būtiski paplašināt strādāšanu no mājām gan valsts pārvaldē, gan privātajā sektorā. Taču konkrētāki lēmumi gaidāmi rīt. Līdz ar to pagaidām trūkst skaidrības, kā šī valdības apņemšanās tiks iedzīvināta un stimulēta. Valsts kancelejā skaidro, ka to varētu veicināt, pastiprinot kontroli un uzraudzību.

"Šobrīd tas vairāk gulstas uz katras iestādes, uzņēmuma vadītāja atbildību. Pievērst lielāku uzmanību kontrolei. Uzsvars nav uz to, ka mēs kādu sodīsim, bet stimulēt darba devējus visus publiskajā un arī privātajā sektorā maksimāli nodrošināt attālinātu darbu," paudis Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Tikmēr gan uzņēmēju organizācijas, gan arodbiedrības uzskata, ka strādāšanu no mājām varētu veicināt, ja valdība paplašinātu finansiālo atbalstu. Kā viens no risinājumiem būtu palielināt kompensējamos izdevumus, ko neapliek ar nodokli, ja strādā attālināti. Patlaban tie ir 30 eiro mēnesī.

"Ja lielais mērķis mums ir pēc iespējas ātrāk apkarot vīrusu un nonākt atpakaļ normalitātē, tad droši vien, ka visiem būtu jāpanāk solis pretī," saka Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore.

Finanšu ministrijā norāda, ka valdība rīt lems, vai attaisnoto izdevumu apmēru par attālināto darbu dubultot līdz 60 eiro mēnesī, kas mazinātu nodokļu slogu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu