Gaidāmo 300 eiro vietā saņēma mazāk. Pedagogi jūtas vīlušies par Covid-19 piemaksas apmēru atalgojumam (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Pedagogi jūtas vīlušies par Covid-19 piemaksas apmēru atalgojumam, jo gaidāmo 300 eiro vietā saņēma mazāku summu, aģentūru LETA informēja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībā (LIZDA).

LIZDA katru dienu saņem "neskaitāmus vaicājumus" no pedagogiem par to, kādēļ cerētā piemaksa par dabu pandēmijas apstākļos esot "pārvērtusies par jūtami mazāku summu skolotāju kontos".

Arodbiedrība atzīmē, ka gada sākumā Ministru kabinets nolēma novirzīt 6,34 miljonus eiro vienreizējas piemaksas piešķiršanai pirmsskolas izglītības iestāžu un speciālās izglītības iestāžu pedagogiem, tai skaitā pedagogu palīgiem, skolotāju palīgiem un administrācijai par darbu Covid-19 laikā.

Šīs piemaksas apmērs tika noteikts, ieskaitot darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). LIZDA nosūtījusi valdības pārstāvjiem vēstuli, kurā lūdza papildus piešķirt finansējumu darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (23,59%).

Taču šis priekšlikums nav atbalstīts, tādējādi par aptuveni trešdaļu esot samazināts 300 eiro pabalsts, "jo darba devēji bija spiesti ieturēt ap 50%, iekļaujot gan darba devēja, gan darba ņēmēja nodokļu daļu". LIZDA sarēķinājusi, ka, atņemot darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, piemaksas summa (bruto, pirms darba ņēmēju nodokļu nomaksas) veidoja 242,74 eiro.

LIZDA uzsver, ka pabalsta piešķiršana radīs ietekmi uz atvaļinājuma naudu izmaksu apmēru, tāpēc nosūtīta vēstule Izglītības un zinātnes ministrijai un Finanšu ministrijai, lai risinātu šo problēmu.

"LIZDA izprot nozarē strādājošo vilšanos, taču atgādina, ka, pateicoties arodbiedrībai un sadarbības partneru neatlaidībai, pabalsta piešķiršana tomēr tika panākta," teikts arodbiedrības paziņojumā.

LETA jau ziņoja, ka valdība janvāra beigās lēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 6,34 miljonus eiro piemaksu piešķiršanai pirmsskolas izglītības iestāžu un speciālās izglītības iestāžu pedagogiem, tai skaitā pedagogu palīgiem un personām, kas sniedz aukles pakalpojumus, par darbu Covid-19 pandēmijas laikā.

Kā paredz pieņemtais rīkojums, no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 4 437 124 eiro paredzēti piemaksas piešķiršanai pirmsskolas izglītības iestāžu un speciālās izglītības iestāžu pedagogiem, tai skaitā pedagogu palīgiem, par darbu Covid-19 pandēmijas laikā 300 eiro apmērā, ieskaitot darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) par vienu likmi.

Atlikušie 1 902 894 eiro paredzēti piemaksas piešķiršanai 300 eiro apmērā personām, kuras sniedz aukles pakalpojumus pirmsskolas izglītības iestādēs un speciālās izglītības iestādēs. Finansējumu - 5 816 300 eiro - piešķirs IZM resorā "Mērķdotācijas pašvaldībām", bet 523 718 eiro - ministrijas resorā "Izglītības un zinātnes ministrija".

IZM skaidroja, ka speciālo skolu un pirmsskolu pedagogiem un personām, kuras sniedz aukles pakalpojumus šajās izglītības iestādēs, un kuri strādā klātienē, darbs šī brīža situācijā, kad Covid-19 infekcija turpina nekontrolēti izplatīties, ir saistīts ar palielinātu darba apjomu, kā arī ar paaugstinātu risku darbinieka drošībai un veselībai un līdz ar to arī ar paaugstinātu psiholoģisko slodzi.

Paaugstināto risku darbinieka drošībai un veselībai iespējams daļēji samazināt, nodrošinot individuālos aizsardzības līdzekļus vai veicot pasākumus, bet diemžēl neviennozīmīgā informācija par šo līdzekļu un pasākumu pozitīvo ietekmi uz Covid-19 infekcijas apturēšanu psiholoģisko slodzi izglītības iestāžu darbiniekiem nemazina, atzīmēja ministrijā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu