Virs ASV debesīm ar 200 kilogramu trotila spēku eksplodējis meteors (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Marko Aliaksandr/shutterstock.com

Meteors ASV, Vērmontas apkārtnes debesis pāršķēla svētdien, 7. martā, radot krāšņu gaismas izrādi un ar spēcīgu sprādzienu sadegot Zemes atmosfērā. 

Aplēsts, ka meteors atmosfērā uzsprāga ar aptuveni 200 kilogramu trotila lielu spēku. Tas liecina, ka meteors bija aptuveni 4,5 kilogramus smags un 15 centimetrus diametrā liels, ziņoja NASA

Kosmosa akmens mūsu atmosfērā ielidoja ar 68 tūkstošus kilometru stundā lielu ātrumu un kā spoža uguns bumba virs Vērmontas štata parādījās īsi pirms saulrieta.  

Vietējā ziņu aģentūra "WCAX3" saņēma satrauktu cilvēku zvanus no visa štata. Viņi ziņoja par spēcīgu sprādzienu un tā izraisītu zemes vibrāciju. 

"Man bija tā laime dzirdēt un redzēt to no Misisipi upes krasta īsi pirms saulrieta. Nebija skaļa trokšņa, par ko ziņoja citi, tomēr debesīs īstajā brīdī man pavērties lika šņācoša skaņa. Tas bija neiedomājami spožs un brīnišķīgs skats," komentārā rakstīja Kriss Hrotiks. 

Balstoties uz aculiecinieku ziņām, NASA aplēsa, ka meteors parādījās 84 kilometru augstumā virs Mensfīldas štata meža, nedaudz uz austrumiem no štata lielākās pilsētas Berlingtonas, bet pazuda 33 kilometru augstumā uz dienvidiem no Ņūportas. 

NASA vēsta, ka triecienvilnis radās, meteoram sadaloties atmosfēras spiediena dēļ. Boulinga bumbas lieluma akmens atmosfērā ielidoja ar teju 55 reizes lielāku ātrumu nekā skaņas ātrums, tāpēc tā priekšā uzkrājās spiediens, bet aizmugurē vakuums. Beigu beigās tas viss lika meteoram uzsprāgt.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu