IDB izbeidzis kriminālprocesu pret robežsardzes priekšnieku Pujātu par valsts amatpersonas bezdarbību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) izbeidzis kriminālprocesu pret Valsts robežsardzes priekšnieku Gunti Pujātu par valsts amatpersonas bezdarbību, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Pujāta advokāte Alla Juraša aģentūrai LETA apstiprināja, ka šādu lēmumu IDB pieņēmis 4.martā un kriminālprocess izbeigts noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ.

Jau ziņots, ka IDB pērn 4.septembrī aizturēja Pujātu. Viņš tika atbrīvots tajā pašā dienā un viņam piemērots drošības līdzeklis - aizliegums ieņemt robežsardzes priekšnieka amatu.

Pujātam tika piemērots aizdomās turētā statuss pēc Krimināllikuma panta par Valsts amatpersonas bezdarbību, proti, saistībā ar valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. IDB paziņoja, ka aizturēšana notikusi ar valsts austrumu robežas izbūvi saistītā kriminālprocesā.

Pērn 16.septembrī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors kā neatbilstošu Kriminālprocesa likuma prasībām atcēla IDB lēmumu par Pujāta atzīšanu par aizdomās turēto. Pujāts zaudēja aizdomās turētās personas statusu, taču saglabāja statusu - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Tāpat tika atcelti Pujātam piemērotie drošības līdzekļi, kas pēc 13 dienu prombūtnes viņam ļāva atsākt pildīt Valsts robežsardzes priekšnieka pienākumus.

Jau toreiz Ģenerālprokurors Juris Stukāns paziņoja, ka lūdzis IDB priekšniekam Valteram Mūrniekam skaidrot, kas izdarīts, lai turpmāk nepieļautu tādus pārkāpumus, kādi konstatēti Pujāta lietā.

Stukāns teica, ka prokurora iesniegumā IDB norādījis uz pārkāpumiem, kas izdarīti, izmeklējot šo kriminālprocesu. Pēc viņa teiktā, lēmums atzīt Pujātu par aizdomās turēto nebija likumīgs. Nelikumība izpaužas tajā, ka viņš nebija pamatots tā, kā to prasa kriminālprocesa regulējums, iepriekš uzsvēra Stukāns.

IDB ieskatā, Pujāts, iespējams, bija pieļāvis valsts amatpersonas bezdarbību, atbilstoši nereaģējot uz pretlikumīgu rīcību Latvijas austrumu robežas izbūves procesā. Šīs amatpersonas bezdarbības rezultātā valstij iespējami ir nodarīti zaudējumi īpaši lielā - vairāku miljonu eiro - apmērā.

Pats Pujāts par aizturēšanu un inkriminēto nodarījumu pauda sašutumu, norādot, ka visu mūžu darbojies valsts labā. Viņš uzskata, ka notikušais ir veikts apzināti, lai viņu diskreditētu.

Pujāts arī pieļāva, ka IDB viņu aizturēja, jo viņš pret IDB vērsies pie ģenerālprokurora.

Tāpat ziņots, ka 2019.gadā IDB aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru. Viņš tika aizturēts saistībā ar lietu, kurā tiek vērtēti iespējamie noziegumi būvniecības procesos par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

IDB izmeklējis vai turpina izmeklēt vairākus kriminālprocesus saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu - šajos apjomīgajos un sarežģītajos kriminālprocesos vēl turpinās pierādījumu iegūšana un nostiprināšana likumā noteiktajā kārtībā.

Skaļākā no IDB lietvedībā minētajām lietām saistīta ar Garbaru un pašreizējo robežsardzes priekšnieka vietnieku Juri Martukānu. Garbaram IDB inkriminē krāpšanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu, bet Martukānam tiek inkriminēts dienesta viltojums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu