Jaunā Rīgas teātra būvdarbu gaitā atrasta laika kapsula ar 19. gadsimta vēstures liecībām (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mediju pārstāvji iepazīstas ar Jaunā Rīgas teātra ēkas būvdarbiem Lāčplēša ielā. Ilustratīvs attēls.
Mediju pārstāvji iepazīstas ar Jaunā Rīgas teātra ēkas būvdarbiem Lāčplēša ielā. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

 Jaunā Rīgas teātra būvdarbu gaitā Lāčplēša ielā 25, Rīgā, veicot pagrabstāva izbūvi, atrasta kapsula, kas satur vairākas 19.gadsimta vēstures liecības - rakstiskus vēstījumus un laikrakstu, aģentūru LETA informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Kapsulas saturs nodots Latvijas Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei izvērtēšanai. Sadarbībā ar ekspertiem tiks pieņemts lēmums par tālāko rīcību.

Kapsulas iemūrēšana, visticamāk, notikusi vēsturiskās teātra ēkas būvniecības gaitā 19.gadsimta beigās, kas savulaik celta kā Rīgas Latviešu amatnieku palīdzības biedrības nams.

"Lai neradītu ietekmi uz atrasto vēstures liecību saglabātību, kapsulas saturs nekavējoties nodots izvērtēšanai ekspertiem. Apsveram iespēju kapsulas satura konservācijai un eksponēšanai atjaunotajā teātrī pēc būvdarbu pabeigšanas," pauda Griškevičs.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē norādīja, ka šādi atradumi vienmēr ir gan intriga, gan savu laiku raksturojoša vērtība.

"Mēs uzreiz reaģējām uz jaunatklājumu un veicām pirmatnējo apsekošanu. Tā kā kapsulā ir papīra izstrādājumi un tiem noteikti ir vairāk nekā 100 gadu, tad veicām apskati tikai no ārpuses. Lai artefaktus izceltu no metāla kārbas, uzreiz tika pieaicināta profesionāla papīra, rokrakstu un poligrāfijas restauratore Dace Dubrovska - to ieteica mūsu Restaurācijas daļa. Kad artefakti būs izņemti, tiks lemts par to restaurāciju un turpmāko statusu," pavēstīja Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Rīgas reģiona galvenā inspektore Ināra Bula.

Ievērojot būvniecības tradīcijas, arī VNĪ, būvuzņēmējs un Jaunais Rīgas teātris tuvāko nedēļu laikā plāno kapsulas iemūrēšanu jaunbūves pamatos, tādējādi nododot vēstījumu nākamajam paaudzēm.

Šobrīd teātra būvniecības darbi norisinās atbilstoši plānam un arhitektes Zaigas Gailes vēsturiskās teātra ēkas pārbūves iecerei. Pabeigta pāļu izbūve jaunajam teātra ēkas apjomam - izvēlētās dziļo pamatu izbūves tehnoloģijas ir sevi attaisnojušas un nodrošinājušas kaimiņu ēkām maksimāli saudzīgu dziļo pamatu iestrādi, norādīja kompānijā.

Tāpat VNĪ informēja, ka patlaban aktīvi notiek ēkas pazemes daļas jeb darbnīcu izbūve gan fasādes, gan pagalma zonā. Jaunās - daudz plašākās teātra ēkas aprises būs redzamas šogad vasaras beigās - līdz tam plānots pabeigt pagalma apjoma galveno būvkonstrukciju izbūvi. Gada beigās paredzēts sākt jumta izbūves darbus.

Griškevičs norādīja, ka Covid-19 pandēmijas apstākļos tālāko darbu gaitā var rasties izaicinājumi, kas saistīti ar būvmateriālu piegādēm, darbaspēka pieejamību, garākiem saskaņošanas termiņiem ar saistītājām iestādēm vai citiem ārējiem apstākļiem.

Pēc VNĪ minētā, būvniecībā iesaistītās puses strādā, lai būvdarbi noritētu atbilstoši plānotajam, un teātris Lāčplēša ielas namā varētu atgriezties līdz 2022.gada rudenim.

Jau ziņots, ka par Jaunā Rīgas teātra būvniecību VNĪ noslēdzis līgumu ar iepirkuma konkursa uzvarētāju pilnsabiedrību "SBSC" par līguma summu 29,9 miljoni eiro.

Tajā iekļauti ne tikai būvdarbi, bet arī projektēšanas risinājumi papildu drošības pasākumu veikšanai, BIM tehnoloģiju izmantošana, autoruzraudzība un ēkas apsaimniekošana uz pieciem gadiem par kopējo summu 22 miljoni eiro, kā arī teātra tehnoloģiskais aprīkojums un iebūvētās mēbeles par kopējo summu 7,9 miljoni eiro.

JRT būvniecība notiek saskaņā ar pilnsabiedrības "Zaigas Gailes birojs un Partneri" izstrādāto projektu. 

VNĪ dibināta 1996.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu