Tiesa noraida par Igaunijā un Latvijā pastrādātām slepkavībām notiesātā Ustimenko prasību ļaut mūža ieslodzījuma izciešanu turpināt Krievijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Jonas Petrovas, Shutterstock.

Igaunijas tiesa noraidījusi par virkni Igaunijā un Latvijā pastrādātu slepkavību notiesātā Krievijas pilsoņa Jurija Ustimenko prasību ļaut viņam piespriesto mūža ieslodzījumu turpināt izciest Krievijā.

Tartu Administratīvā tiesa nolēma neapmierināt 39 gadus vecā Ustimenko prasību atcelt Igaunijas tieslietu ministra pagājušā gada 16.septembra lēmumu un uzlikt Tieslietu ministrijai par pienākumu izsniegt viņam dokumentus viņa izdošanai Krievijai. Tiesas lēmumu Ustimenko var pārsūdzēt Tartu apgabaltiesā 30 dienu laikā.

Ustimenko grib panākt pārcelšanu uz Krievijas cietumu, jo Igaunijā uz priekšlaicīgu atbrīvošanu viņš var cerēt ne agrāk par 2032.gadu, kamēr Krievijā tāda iespēja viņam teorētiski iespējama jau nākamgad.

Krievijas pilsonim Ustimenko, kas savulaik aizbēdzis no Sanktpēterburgas kara jūrniecības institūta un kopā ar citu Krievijas pilsoni Dmitriju Medvedevu nelegāli ieradies Igaunijā, 2004.gadā tur tika piespriests mūža ieslodzījums par dalību virknē slepkavību un laupīšanu.

No 2002.gada marta līdz maijam Ustimenko un Medvedevs Igaunijā un Latvijā nogalināja septiņus un ievainoja sešu cilvēkus. Bēgot uz Latviju, Medvedevs apšaudē ar Latvijas policijas darbiniekiem gāja bojā, bet Ustimenko izdevās aizbēgt uz Poliju, kur viņš tika notverts robežpilsētā Suvalkos un tā paša gada novembrī izdots Igaunijai.

Ustimenko notiesāts par sešām slepkavībām, tai skaitā par Latvijas policista nogalināšanu un apsarga ievainošanu apšaudīšanās laikā Valkā. Ustimenko un Medvedevs nogalinājuši arī Igaunijas Austrumviru apriņķa iedzīvotāju, kurš kopā ar viņiem piedalījās laupīšanās.

2010.gadā Ustimenko lūdza apžēlošanu Igaunijas prezidentam, taču lūgums tika noraidīts.

2018.gadā kļuva zināms, ka Ustimenko soda izciešanas laikā apprecējies ar Krievijas pilsoni.

2019.gadā Tartu apriņķa tiesa par cietumā izdarītajiem noziegumiem, tai skaitā uzbrukumu cietumsargam un miesas bojājumu nodarīšanu ieslodzījuma biedriem, piesprieda Ustimenko deviņu gadu cietumsodu, kas iekļauts viņam iepriekš piespriestajā mūža ieslodzījumā.

Pērnruden toreizējais Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu noraidīja iespēju ļaut Ustimenko pārvest uz Krieviju.

Saskaņā ar Igaunijas likumdošanu Ustimenko pirmstermiņa atbrīvošanu varēs lūgt 2032.gadā, kad būs pagājuši 30 gadi kopš viņa aizturēšanas, savukārt Krievijā šis termiņš ir 20 gadi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu