Polija vēlas aizliegt LGBTQ cilvēkiem adoptēt bērnus kā vientuļajiem vecākiem (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
LGBTQ+. Ilustratītvs attēls.
LGBTQ+. Ilustratītvs attēls. Foto: Arnaud Brian/Shutterstock

Polijas Tieslietu ministrija izstrādājusi likumprojektu, kas gejiem, lesbietēm un transpersonām liegs iespēju adoptēt bērnus kā vientuļajiem vecākiem.

Polijā jau ir aizliegts viendzimuma pāriem adoptēt bērnus, taču šo aizliegumu var apiet, ja adopcijas pieteikumu iesniedz viens no topošajiem vecākiem.

Tagad Polijas varasiestādes vēlas liegt arī šo iespēju.

"Mēs gatavojam grozījumus, kas aizliegs cilvēkiem, kas dzīvo ar tā paša dzimuma cilvēku, adoptēt bērnus. Tā kā viendzimuma pāris nevarēs adoptēt bērnu," sacīja tieslietu ministra vietnieks Mihals Voičiks.

Pēc viņa teiktā, šī soļa mērķis ir nodrošināt bērnu labklājību.

Taču lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) tiesību aktīvisti norāda, ka bērni tieši cietīs no šī aizlieguma.

"Jābūt patiesi ļaunam cilvēkam, lai liegtu bērniem mājas, un nav svarīgi - pie viendzimuma pāra vai heteroseksuāla pāra. Bērni pelna mājas," sacīja aktīvist Bartošs Staševskis.

Kā ziņots, Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien pieņēma deklarāciju, kurā Eiropas Savienība (ES) pasludināta par "LGBTIQ brīvības zonu".

EP deklarācija ir simboliska reakcija uz Polijā izsludinātajām zonām, kas brīvas LGBTI ideoloģijas.

Par deklarāciju nobalsoja 492 EP deputāti, pret balsoja 141 deputāts, bet 46 no balsošanas atturējās.

EP deputāte no Vācijas Terija Reintke, kura ir viena no rezolūcijas iniciatorēm, pauda gandarījumu par lielo atbalstu šim dokumentam.

"Izmantosim to. Pārvērtīsim to konkrētā politiskā rīcībā: labākos likumos, labākā to ievērošanā, labākā aizsardzībā," tviterī norādīja politiķe.

"Kopā mēs varam," viņa piebilda.

EP deputāti jau 2019.gada decembra rezolūcijā asi nosodīja "no LGBTI brīvo zonu" izveidošanu Polijā, kā arī visu veidu uzbrukumus LGBTI tiesībām citās dalībvalstīs.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena savu atbalstu rezolūcijai izteica pirms debatēm EP.

"Būt pašiem sev nav ideoloģija. Tā ir jūsu identitāte. Neviens to nekad nevar atņemt," trešdien tviterī ierakstīja Leiena.

"ES ir jūsu mājas. ES ir LGBTIQ brīvības zona," pavēstīja Leiena.

Pagājušajā gadā viņa uzsvēra, ka "no LGBTI brīvām zonām" nav vietas ES, un atbalstīja ES subsīdiju nepiešķiršanu apgabaliem, kas pasludinājuši sevi par šādām zonām.

Rezolūcijā norādīts, ka kopš 2019.gada marta vairāk nekā 100 reģioni, apgabali un pašvaldības Polijā pieņēmuši rezolūcijas, pasludinot sevi par brīviem no tā dēvētās LGBTI ideoloģijas, vai pieņēmuši "Ģimenes tiesību reģionālās hartas", kas novedušas pie diskriminācijas.

Vairāki reģioni pēc tiesas darbiem un starptautiskās sabiedrības spiediena vēlāk atsaukuši savus paziņojumus.

EP rezolūcijā nav runāts tikai par Poliju, bet tajā kritizēta diskriminējoši likumi un prakses arī citās ES dalībvalstīs.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu