Tiesībsarga birojs saņēmis vēl sešas sūdzības par spiestu vakcinēšanos no darba devēja puses

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Syoma Antonov/shutterstock.com

Laikā no 1.marta līdz 10.martam Tiesībsarga birojs ir saņēmis sešas jaunas sūdzības saistībā ar vakcinēšanos pret Covid-19, kas iesniedzēju skatījumā tiek uzspiesta no darba devēja puses, aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas konsultante Raina Anna Ločmele.

Viņa atklāja, ka divas sūdzības saņemtas no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem, četras - no veselības aprūpes jomā strādājošajiem. Kopumā Tiesībsarga birojs saņēmis 30 šāda veida sūdzības.

Tiesībsargam aizvien nav informācijas par nevienu reāli notikušu atšķirīgas attieksmes gadījumu, kas īstenots no darba devēja puses saistībā ar darbinieka vakcinēšanās vai nevakcinēšanās faktu, piemēram, atlaišanu, pārcelšanu citā amatā, piemaksas vai prēmijas nepiemērošanu, atstādināšanu no darba pienākumu veikšanas un tamlīdzīgi.

Ločmele atzīmēja, ka visi sūdzību iesniedzēji ir vēlējušies saglabāt anonimitāti. Tiesībsargs visos gadījumos, kuros iesniedzējs ir atklājis darba devēju, ir ar to sazinājies, norādot, ka vakcinācija pret Covid-19 ir noteikta kā brīvprātīga un darba devējam nav tiesību īstenot nepamatoti atšķirīgu attieksmi pret darbiniekiem, kas nevēlas vakcinēties.

Pēc Tiesībsarga biroja pārstāves sacītā, visi darba devēji, ar kuriem tiesībsargs ir sazinājies, ir nolieguši jebkādu piespiedu elementa esamību vakcinācijas pret Covid-19 organizēšanas procesā. Visi darba devēji ir apliecinājuši, ka izprot vakcinācijas noteikumus un nosacījumus.

Viens no darba devējiem norādīja, ka tie darbinieki, kas ir vakcinējušies, vairāk tiek iesaistīti darbā ar Covid-19 pacientiem, līdz ar to tiem var veidoties garākas darba stundas, kas nozīmē virsstundu darbu, darbu nedēļas atpūtas dienā, kas attiecīgi tiek papildus atalgotas.

Tiesībsargs norādīja, ka dziļāku pārbaudi, kamēr nav noticis reāls atšķirīgas attieksmes gadījums un iesniedzējs nevēlas atklāt savu identitāti, nav iespējams veikt.

LETA jau ziņoja, ka līdz 1.martam Tiesībsarga birojs bija saņēmis 24 jautājumus jeb sūdzības, kas saistītas ar darba devēja prasību obligāti vakcinēties pret Covid-19. Pārliecinoši lielais vairākums jeb 20 sūdzības ir saņemtas no profesionālā dienesta karavīriem, savukārt četras sūdzības bija no veselības aprūpes jomā strādājošajiem.

Jau ziņots, ka Tiesībsarga birojs saņēmis informāciju no dažādu profesiju pārstāvjiem, tostarp, mediķiem, ka, nevakcinējoties pret Covid-19, tiem draud atlaišana no darba, iepriekš Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē paziņoja tiesībsarga vietniece Ineta Piļāne.

Lai arī publiski paziņots, ka vakcinēšanās ir brīvprātīga un valsts apmaksāta, publiski izskanējusi informācija par atsevišķām sabiedrības mērķgrupām, piemēram, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kur vakcinēšanās pret Covid-19 noteikta par obligātu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu