Ekskluzīvi "Apollo.lv" Kā sokas slavenajam ķenguram Kingarū un citiem zoodārza iemītniekiem? Ekskursija ar Māri Lielkalnu

Ilustratīvs attēls. Foto: LETA/Shutterstock/"Apollo.lv" kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pavisam nesen plašu ažiotāžu Latvijas medijos radīja ziņa par to, ka kāds Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza apmeklētājs vērsies policijā saistībā ar netipisku ķengura gulēšanas pozu. Devāmies uz zoodārzu, lai noskaidrotu, kā tad nu jau slavenajam ķenguram un citiem parka iemītniekiem klājas.

Portāls "Apollo.lv" devās uz Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu, kur tā pārstāvis Māris Lielkalns pastāstīja par aktuālo gadījumu ar ķenguru Kingarū.

Zoodārza darbinieks stāstīja par gadījumiem, kad cilvēku nevērības dēļ bojā gājuši tā iemītnieki. Viens no gadījumiem, kas Lielkalnam palicis atmiņā, bija saistīts ar kādu huzārpērtiķi - zoodārza apmeklētājs bija centies dzīvniekam iedot ēdienu, taču pērtiķis saņēma "sitienu" ar elektrību no elektriskā žoga, uzlidoja gaisā un smagi piezemējās, kā rezultātā dzīvnieks gāja bojā.

Tāpat ir bijuši gadījumi, ka cilvēku barošanas rezultātā miruši arī mazs ziemeļbriedis un jērs. Lielkalns norādīja, ka zoodārzs ar apmeklētājiem cenšas komunicēt draudzīgi.

Rīgas Nacionālajā zooloģiskā dārzā mitinās arī viena no visretāk dabā sastopamajām tīģeru pasugām - Amūras tīģeri. Rīgā pašlaik tādi ir divi - puisis Augusts un meitene Taiga.

Lielkalns pastāstīja, Amūras tīģeru pāris ieradās Rīgā pagājušā gada rudenī. Pirms deviņiem gadiem Rīgā dzimušais svītrainis Amūras tīģeris Klifs Grants savulaik aizbrauca uz Francijas Bezansonas Zooloģisko dārzu. Tur sekmīgi parūpējies par vairākiem pēcnācējiem - trīs puikām un trīs meitām. Viņa jaunākā meita - četrus gadus vecā Taiga pārcēlās uz pastāvīgu dzīvi Rīgā.

Kopā ar Taigu zoodārzā ieradās arī precinieks - divarpus gadus vecais tīģeru puisis Augusts no Ebersvaldes zoodārza Vācijā.

Zooloģiskais dārzs piedalās reti sastopamo Amūras tīģeru starptautiskajā nebrīves turēšanas un vairošanas programmā (EEP), lai uzturētu zoodārzos kvalitatīvu šo dzīvnieku populāciju.

Portāls "Apollo.lv" jau vēstīja, ka pēdējā laikā Rīgas zoodārza darbiniekiem bieži nākoties atbildēt uz jautājumu, kāpēc rudais ķengurs Kingarū guļ uz muguras, daudzuprāt, nedabiskā pozā, kas liekot domāt par viņa kritisko veselības stāvokli.

Kādu apmeklētāju neapmierināja zooloģiskā dārza darbinieku paskaidrojumi un tapa iesniegums policijai. Pēc ilgstošas komunikācijas ar policijas pārstāvjiem, kas šādu "izlaidīgu" ķengura gulēšanu sliecās uzskatīt par nepiedienīgu un apmeklētāju dzīvniekmīlestības jūtas aizskarošu, tiks lemts par turpmāko rīcību.

Viena no iespējām bija izslēgt grīdas apsildi, lai neveicinātu dzīvnieka vēlmi gulēt siltākajā un komfortablākajā vietā. Otra iespēja - nepārtraukti radīt dzīvniekam stresa sajūtu, lai tas visu laiku atrastos trauksmes stāvoklī un neatļautos relaksēti apgulties. 

Taču zooloģiskā dārza darbinieki uzskata, ka vienīgā pareizā rīcība ir cerēt uz apmeklētāju uzticēšanos zoodārza darbinieku profesionalitātei un dzīvnieku uzvedības un paradumu pārzināšanai. 

Rudie ķenguri Rīgas Zooloģiskajā dārzā regulāri vairojas un vēl nesen visi priecājās par ķengurēnu, kurš uzsāka patstāvīgas gaitas ārpus mammas somas. Dzīvnieku vairošanās liek domāt, ka dzīvnieki jūtas labi.

Foto: Rīgas zooloģiskā dārza iemītnieku ziemas portreti

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu