Vitenbergs: Latvija ir gatava iesaistīties Covid-19 vakcīnu ražošanas procesā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Latvija ir gatava iesaistīties Covid-19 vakcīnu ražošanas procesā, pirmdien attālinātās tikšanās laikā ar Eiropas Komisijas (EK) iekšējā tirgus komisāru Tjerī Bretonu atzinis ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (PCL; KPV LV).

Ekonomikas ministrijā (EM) aģentūru LETA informēja, ka tikšanās laikā Vitenbergs paudis atbalstu Eiropas Savienības (ES) mērķim apvienot spēkus Covid-19 vakcīnu ražošanā un apliecināja Latvijas gatavību iesaistīties šajā procesā.

"Latvija ir gatava sākt Covid-19 vakcīnu ražošanu. Mums ir gadu desmitiem attīstītas farmācijas tradīcijas, augsta kompetence un atbilstoša infrastruktūra. Iesaistot Latvijas biomedicīnas nozari, Latvijas zinātnieku potenciālu un mūsu farmācijas nozares milžu kompetenci, esam gatavi nākotnē uzsākt ne tikai Covid-19, bet arī citu vakcīnu ražošanu," uzsvēra ekonomikas ministrs.

Apņemšanos iesaistīties vakcīnu ražošanā jau ir pauduši lielākie Latvijas medikamentu ražotāji - "Grindeks", "Olainfarm" un "Pharmidea", kas ir gatavi attīstīt Covid-19 vakcīnu ražošanu, pamatojoties uz biotehnoloģijām un gēnu terapijas tehnoloģijām attiecībā uz visu vakcīnu veidiem. EM atzina, ka potenciāli ir paredzama arī citu ieinteresēto pušu iesaistīšanās.

Pēc pašreizējiem aprēķiniem, Latvija vakcīnu ražošanu varētu uzsākt 6-18 mēnešu laikā, ražojot līdz 50 miljoniem vakcīnu devu gadā.

"Latvijas iesaiste Covid-19 vakcīnu ražošanā, neapšaubāmi, būtu milzīgs ieguvums pirmkārt jau Latvijas sabiedrības veselībai. Potenciāli ar saražotajām vakcīnām mēs varētu nodrošināt arī visu Baltijas un Skandināvijas reģionu, kas dotu lielu pienesumu arī mūsu ekonomikai. Taču jāņem vērā, ka šāda veida ražošanas sākšana prasa specifiskas zināšanas un infrastruktūru, kā arī pats galvenais - būtiskus finanšu līdzekļus. Taču vienlaikus tā ir iespēja paaugstināt biomedicīnas nozares kapacitāti Latvijā, un tuvākajā laikā attīstīt jaunu virzienu Latvijas farmācijas uzņēmumos", pēc tikšanās norādīja Vitenbergs.

Šī gada februāra beigās visas ES dalībvalstis saņēma EK komisāra Bretona vēstuli ar lūgumu sniegt informāciju par iespējām ražot Covid-19 vakcīnas. Latvija, kopā ar pārējām Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm, tiek uzlūkota kā Ziemeļeiropas reģions. Bez Latvijas iniciatīvu iesaistīties vakcīnu ražošanā izrādījusi arī Somija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu