Blogeris Pipars aicina palīdzēt cilvēkiem ar invaliditāti apceļot Latviju (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rojs Puķe (Pipars) un Valsts prezidents Egils Levits.
Rojs Puķe (Pipars) un Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Roja privātais arhīvs

Persona ar invaliditāti vēlas doties ceļojumos, gluži tāpat kā jebkurš no mums. Neraugoties uz to, liela daļa cilvēku ar invaliditāti praktiski neceļo. Kad tūrisma industrija Latvijā būs gatava uzņemt cilvēkus ar invaliditāti? Šo jautājumu, aktualizējot jaunu iniciatīvu, uzdod kulinārais blogeris Pipars jeb Rojs Puķe. Ziedo iecerei mājaslapā!

"Manuprāt, Latvijā nav ļoti svarīga lieta - atpūtas organizēšana cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem. Latvijā ir pielāgotas viesnīcas, muzeji, dažas ēkas, atsevišķas zonas tā, lai tur mierīgi varētu tikt iekšā cilvēks ratiņkrēslā, taču daudzviet nav transporta, kas ļautu ratiņkrēslu lietotājiem šīs vietas sasniegt.

Nav strādājošas infrastruktūras. Viss, kas ir pielāgots, diemžēl ir ļoti daļējs: kaut kas darbojas labi, kaut kas nedarbojas vispār. Piemēram, Rīgas Zooloģiskais dārzs cilvēkiem ar invaliditāti ir pieejams bezmaksas, bet Brasas tilta remonta dēļ uz Mežaparku ilgstoši nekursēja zemo grīdu tramvaji.

Kā personas ratiņkrēslos varēja nokļūt līdz Zoodārzam? Tikai ar savu auto. Turklāt tam jābūt vai nu pietiekami lielam vai speciāli aprīkotam. Tas pats stāsts ir par dažādiem apskates objektiem un dabas takām - nav padomāts par to, kā ģimenēm, kurās ir cilvēks ar invaliditāti, nokļūt līdz apskates vai izklaides objektam.

Latvijā ir ko apskatīt - daba, arhitektūras pieminekļi, vēsturiskas vietas. Un tomēr - ja pašā Rīgā vismaz dažos maršrutos ir sabiedriskais transports, kas pielāgots ratiņkrēslu lietotājiem, tad ceļojums starp pilsētām jau ir problēma.

Radīt pieejamu vidi ir izdevīgi!

Nevar noliegt, ka sakārtotu un pielāgotu vietu personām ar invaliditāti kļūst aizvien vairāk, taču ne visi tūrisma industrijas pārstāvji, viesu namu un viesnīcu īpašnieki aizdomājas par nepieciešamību pielāgot savu īpašumu tā, lai persona ratiņkrēslā pie viņiem justos komfortabli.

Sabiedrībā pastāv stereotips, ka cilvēki ar invaliditāti ir nabadzīgi, nelaimīgi, vienmēr ar kaut ko neapmierināti, kaut ko pieprasa. Tā nav taisnība! Starp cilvēkiem ar invaliditāti ir diezgan daudz veiksmīgu cilvēku, tādu, kuri nopelna labu naudu un var atļauties maksāt par kvalitatīvām brīvdienām vai izklaidi, bet, diemžēl, mūsu valstī šajā jomā nav īpašas izvēles.

Personas, kas izmanto ratiņkrēslus, ir ierobežoti ceļošanā. Ne katram ir pietiekami liels vai atbilstoši aprīkots auto, lai dotos izbraucienā, līdzi paņemot ratiņkrēslu. Mums ir iespēja palīdzēt šiem cilvēkiem, iesaistoties labdarības biedrības "Pipars" un "TVNET" organizētajā labdarības akcijā "Ceļo ar prieku"!

Ar savu ziedojumu tu palīdzēsi iegādāties un aprīkot busiņu atbilstoši visām drošības un normatīvo aktu prasībām, lai ar šo transporta līdzekli varētu pārvadāt personu ratiņkrēslā, kas dos iespēju šīm ģimenēm apceļot Latviju.

Kopā ir nepieciešami 10 tūkstoši eiro: puse transportlīdzekļa iegādei un puse tā pārbūvei.

Kopā mēs dosim iespēju šiem cilvēkiem apskatīt Latvijas skaistākās vietas un ceļot ar prieku!", min Pipars.

Akcijai pievienojusies arī A/S BALTA, kas apņemas apdrošināt busiņu pret visiem riskiem!

Ziedo sev pieejamo summu un palīdzi padarīt līdzcilvēku dzīvi piedzīvojumiem bagātāku!

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu