Asociācijas: Pēc pandēmijas Latvija var saskarties ar medicīnas darbinieku deficītu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pēc Covid-19 pandēmijas pieaugs nepieciešamība pēc veselības aprūpes darbiniekiem un Latvija var saskarties ar medicīnas darbinieku deficītu, trešdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas diskusijā "Dzīve pēc Covid-19 pandēmijas ar Covid" sacīja Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas un Latvijas Veselības aprūpes vadības speciālistu asociācijas pārstāvis Imants Rezebergs.

"Vai Latvija spēs izturēt šo globālo konkurenci un nezaudēs medicīnas darbiniekus - tas ir atvērts jautājums. Var nākties saskarties ar to, ka veselības aprūpē pietrūkst darbinieku," teica Rezebergs. 

Viņš piebilda, ka darbinieku deficīts iezīmējies jau tagad, bet Covid-19 pandēmijas laikā papildināt personālu nav iespējams. Tāpēc ir nepieciešams esošos veselības aprūpes darbiniekus sargāt no infekcijas, kā arī no izdegšanas. 

Rezebergs stāstīja, ka pie nākotnes veselības aprūpes izaicinājumiem pieder arī pakalpojuma pieejamība, ko ierobežo nesamērīgais pacienta līdzdalības maksājums. Asociāciju pārstāvis informēja, ka patlaban līdzdalības maksājums ir ap 40%, kas ir trīs reizes vairāk nekā vidēji Eiropā. 

Tāpat Rezebergs pauda, ka veselības aprūpes uzdevums ir vienlaicīgi nodrošināt maksimāli iespējamo cilvēku skaitu tautsaimniecībai, tāpēc tai jānovērš faktori, kas noved pie priekšlaicīgas nāves, pirmreizējas invaliditātes vai pārejošas darba nespējas. 

"Patlaban Latvijā cilvēkiem veselīgi nodzīvotie gadi ir tikai nedaudz virs 50, kamēr Eiropā šis rādītājs ir nedaudz virs 60 gadiem. Ir jāpārvar netaisnīgums, kas ietekmē veselības aprūpes jomu," sacīja Rezebergs.

Viņš piebilda, ka pēc Covid-19 pandēmijas pasaule dzīvos nākamās pandēmijas gaidās, taču pasaule būs sapratusi, ka tikai globāli saskaņota rīcība palīdz pārvarēt šādas krīzes. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu