Epidemiologs skaidro, vai Latvijā ir sācies trešais Covid-19 uzliesmojuma vilnis (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Saslimstības ar Covid-19 līmenis Latvijā joprojām ir augsts, kas rada būtiskas bažas par koronavīrusa uzliesmojuma trešo vilni. Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs uzskata, ka šis jautājums šobrīd ir ļoti sarežģīts, ziņo LTV Ziņu dienesta raidījums "Šodienas jautājums".

Vaicājot, vai pēdējo dienu Covid-19 infekcijas rādītāji Latvijā varētu liecināt par vīrusa uzliesmojuma trešo vilni, Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs raidījumā sacīja: "Šis jautājums ir ļoti sarežģīts jau kopš gada sākuma. Šoreiz mēs redzam, ka divu dienu laikā saslimstības pieaugums ir 10 procenti, tāpēc to nevar neņemt vērā. Ja gadījumā tas turpināsies, tas tiešām varētu būt nopietns signāls."

Epidemiologs norādīja, ka saslimstības pieaugumam varētu būt vairāki skaidrojumi, piemēram, dabisks infekcijas svārstīgums, tomēr viņš akcentēja, ka jebkurš pieaugums rūpīgi jāizvērtē, jo teju 20 Eiropas Savienības valstīs pēdējā laikā novērots saslimstības pieaugums.

Jau ziņots, ka saslimstības samazinājums ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību ir novērots gandrīz visos Latvijas reģionos un visās vecuma grupās, izņemot bērnus vecumā līdz deviņiem gadiem. Pēc epidemiologa paustā, tas skaidrojams ar vīrusa britu celma aktivitāti, kā tas ir atzīmēts vairākās valstīs.

Tāpat epidemiologs pavēstīja, ka pusei no slimniekiem joprojām nav iespējams noskaidrot infekcijas avotu, turklāt arī paši pacienti nezina, kur ir inficējušies ar Covid-19. Savukārt otra puse pacientu inficējušies mājsaimniecībā, un kopumā šādi gadījumi veido 60%.

Tāpat inficēšanās ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību notiek darbavietās. Epidemiologs atzīmēja, ka sociālās aprūpes un ārstniecības iestādēs saslimstība ievērojami samazinājusies.

Perevoščikovs aicināja vērtēt saslimstības samazinājumu ar lielu piesardzību, jo, kā liecina iepriekšējā pieredze, ir sastopami gan īstermiņa, gan relatīva ilgtermiņa saslimstības stagnācijas periodi vai pat pieaugumi.

Patlaban divas dienas pēc kārtas Latvijā var atkal novērot saslimstības pieaugumu un īstermiņa, septiņu dienu, kumulatīvais saslimstības rādītājs ir pieaudzis, proti, 15.martā bija konstatēti 180 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, savukārt šodien jau šis rādītājs ir sasniedzis 198,4% uz 100 000 iedzīvotāju.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu