VM valdībai lūgs sagatavot precīzu scenāriju situācijai, ja saslimstība ar Covid-19 pasliktināsies (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrs Daniels Pavļuts
Veselības ministrs Daniels Pavļuts Foto: Paula Čurkste/LETA

Veselības ministrija (VM) izskatīšanai šodien gaidāmajā valdības sēdē virzīs kritēriju kopumu, pie kuriem būtu nekavējoties jārīkojas saslimstības ar Covid-19 pieauguma gadījumā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Tāpat viņš sacīja, ka lūgs valdību uzdot Operatīvās vadības grupai sagatavot pasākumu kopumu, kurus varētu saprātīgi ieviest, ja situācija saistībā ar Covid-19 pasliktināsies.

Pavļuts neminēja precīzus kritērijus, kurus viņa vadītā ministrija piedāvās, taču no politiķa teiktā izriet, ka būtu vērtējams saslimstības kopējais līmenis, tās pieauguma temps un slimnīcu intensīvās aprūpes nodaļu gultu aizpildījums.

"Šodien valdībā es virzu izskatīšanai tos kritērijus, pie kuriem mums būtu nekavējoties jārīkojas. Proti, ja pieaugums saslimstības rādītājos ir tāds un tāds vai, teiksim, ja gultu aizpildījums, īpaši intensīvās terapijas [struktūrvienībās], pārsniedz 70%, tad mums ir nekavējoties jāpieņem lēmumi par prasību pastiprināšanu," sacīja Pavļuts.

Vienlaikus ministrs atzina, ka patlaban kritiska situācija vēl nav iestājusies, taču atgādināja, ka jau pāris dienas pēc kārtas ir vērojams saslimstības pieaugums. "Šobrīd ir jāvēro situācija, šodien būs trešā diena, vērosim, kāda ir notikumu attīstība," norādīja Pavļuts.

Runājot par iespēju mainīt ierobežojumus, veselības ministrs atgādināja, ka kaimiņvalstis plaši izmanto reģionālo pieeju, tai skaitā attiecībā uz pārvietošanās ierobežojumiem. Vaicāts, vai šāds modelis būtu atbilstošs arī Latvijai, Pavļuts atbildēja, ka līdz šim ir apsvērti dažādi pasākumi, tai skaitā arī pārvietošanās ierobežojumi, kas gan būtu viens no galējiem risinājumiem. Viņš uzsvēra, ka tas būtu jāvērtē Operatīvās vadības grupai Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska vadībā.

Kā ziņots, neskatoties uz to, ka patlaban sarūk 14 dienu kumulatīvais saslimstības ar Covid-19 rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju, septiņu dienu saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pieaug jau divas dienas pēc kārtas, trešdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja veselības ministrs Pavļuts.

"Nav labi. Uz vadības paneļa iedegusies sarkanā lampiņa," minēto pieaugumu komentēja ministrs. Šādu analoģiju politiķis iepriekš izmantoja februāra beigās, norādot, ka valdības uzdevums būtu vienoties par skaidru rīcības plānu tam brīdim, kad "mirgos sarkanās lampiņas uz vadības paneļa". Iepriekš Pavļuts sacīja, ka tas nozīmētu, ka, līdzīgi kā citās valstīs, iespējams, būs jālemj par ierobežojumiem attiecībā uz pārvietošanos un pakalpojumiem, tomēr tie, pēc ministra vārdiem, būs "gala lēmumi".

Vienlaikus, pēc Pavļuta paustā, septiņu dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju 15.martā bija 180 gadījumi, 16.martā - 189, bet 17.martā - 198,4. Pēdējās dienās audzis arī atklāto Covid-19 gadījumu skaits - svētdien atklāti 178 gadījumi, pirmdien - 643, bet otrdien - 818.

Jau ziņots, ka otrdien Latvijā reģistrēti 818 jauni Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par 12 ar šo slimību sasirgušu personu nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu