Ceturtdien ar "Moderna" un "Pfizer" vakcīnām tika sapotēti 268 cilvēki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS

Ievērojot lēmumu Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19, vakar ar "Moderna" un "Pfizer" vakcīnām pārsvarā sapotētas tās personas, kurām bija jāsaņem otrā pote, tādējādi kopā sapotējot 268 cilvēkus, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Salīdzinot ar aizvadītās nedēļas ceturtdienu, vakcinēšanas tempi turpina samazināties, jo 11.martā kopumā tika vakcinētas 2630 personas. Zemajiem tempiem par iemeslu kalpo pirmdien vēlu vakarā Slimību profilakses un kontroles centra, Imunizācijas valsts padomes, Zāļu valsts aģentūras un Veselības inspekcijas pieņemtais lēmums uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19.

Iespējams, šodien vakcinācijas tempi varētu pieaugt, jo vakar Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 atzinusi par drošu. EZA vadītāja Emera Kuka pavēstīja, ka "komiteja ir nonākusi pie skaidra zinātniski slēdziena - šī ir droša un efektīva vakcīna. Ieguvumi no tās, aizsargājot cilvēkus no Covid-19 un ar to saistītajiem nāves un hospitalizācijas riskiem, atsver iespējamos riskus. Komiteja arī ir secinājusi, ka vakcīna nav saistīta ar trombembolijas gadījumu vai asins recekļu riska pieaugumu."

Tikmēr ceturtdien pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši tikai deviņi cilvēki, bet otro - 259, tādējādi kopumā vakcinētas 268 personas, lai gan kopumā līdz šim veiktas 101 678 vakcinācijas. Nedēļas četrās dienās vidēji dienā vakcinēti 607 cilvēki, kas ir par 71% mazāk nekā dienā vidēji vakcinēto skaits iepriekšējā nedēļā.

Pirmajai potei pamatā izmantota "Moderna" vakcīna, bet otrajai potei izmantotas "Moderna" un "Pfizer" vakcīnas. Vakcinēto cilvēku skaits NVD statistikā par vakardienu gan vēl var pieaugt, jo ne visi mediķi datus "E-veselības" sistēmā ievada tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts.

Vairums no pirmo poti saņēmušajiem bija personas no citas paaugstinātas riska grupas, jo to saņēma septiņi cilvēki, bet viena persona bija vecumā virs 60 gadiem un viens mediķis.

Savukārt otro poti vakar saņēmuši 79 personas virs 60 gadiem, 60 ārstniecības personas, 48 ārstniecības iestādes darbinieki, 27 sociālo aprūpes centru darbinieki, 36 personas no citas paaugstinātas riska grupas un deviņas personas ar hroniskām slimībām.

Vakcinācija ar pirmo poti notikusi trīs iestādēs - pārsvarā veselības centros, bet otro poti saņēmuši sešās iestādēs - pārsvarā slimnīcās, bet visvairāk cilvēku sapotēts Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā - 119.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā ir saņēmuši 83 017 cilvēki, bet abas devas - 18 661 cilvēks. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmis 4,38% iedzīvotāju, bet abas - 0,99%.

Kā ziņots, pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12.februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā (ES) pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un uzņēmumu grupas "Johnson & Johnson" (J&J) ražojumi. Latvija līdz šim saņēmusi pirmo trīs minēto ražotāju vakcīnas, J&J vakcīna ES tika apstiprināta tikai naktī uz piektdienu. Tomēr visu vakcīnu piegādes Latvijai līdz šim ir bijušas salīdzinoši nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana, kas patlaban ir plānota no aprīļa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu