Zavadska: Masu vakcinācijā retu slimību un blakusparādību izgaismošanās ir normāla parādība (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki, lai saņemtu "Astra Zeneca" vakcīnas pret Covid-19 poti, ieradušies Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, kur notiek senioru vecumā virs 70 gadiem un medicīnas darbinieku vakcinēšana.
Cilvēki, lai saņemtu "Astra Zeneca" vakcīnas pret Covid-19 poti, ieradušies Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, kur notiek senioru vecumā virs 70 gadiem un medicīnas darbinieku vakcinēšana. Foto: Paula Čurkste/LETA

Vakcinējot miljonus, ir sagaidāms, ka izgaismosies gan neatkarīgas retas slimības, gan arī retas blakusparādības, žurnālistiem pavēstīja Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska.

"Mūsu visu uzdevums ir šo informāciju ātri izpētīt un izanalizēt, un saprast, vai vakcinācija ir saistīta ar slimībām vai arī tā ir vienkārša sagadīšanās," teica IVP priekšsēdētāja.

Viņa norādīja, ka plašās vakcinācijas kampaņās šādas situācijas ir normāla parādība. "Mēs bijām gatavi, ka atsevišķas valstis ziņos par iespējamajiem nelabvēlīgajiem notikumiem, bet tas nenozīmē, ka šie notikumi ir saistīti ar vakcināciju," sacīja Zavadska, uzsverot, ka šis gadījums norāda, ka uzraudzības sistēma darbojas un ir ieviesta efektīva kontrole.

Zavadska atgādināja, ka Imunizācijas padome turpinās sekot Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) un Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām. "Ģimenes ārsti saņems konkrētas rekomendācijas par simptomiem, kuriem ir papildus jāpievērš uzmanība," teica Zavadska, papildinot, ka cēloņsakarība starp trombozes gadījumiem un vakcīnu nav pierādīta.

Zāļu valsts aģentūras Farmakovigilances nodaļas vecākā eksperte un EZA Farmakovigilances riska vērtēšanas komitejas Latvijas pārstāve Zane Neikena uzsvēra, ka EZA ir ļoti detalizēti izskatījusi visus ziņotos gadījumus, tiklīdz radās bažas par saistību ar vakcīnu. EZA komiteja veikusi visu pierādījumu izsvēršanu, strādājot teju diennakts režīmā un iesaistot visus pieejamos ekspertus, tostarp asins slimībās. Paralēli arī notika sadarbība ar Lielbritāniju, jo tur ar "AstraZeneca" vakcinēti 11 miljoni cilvēku.

EZA secinājusi, ka "AstraZeneca" ir droša un efektīva, un tās sniegtie ieguvumi daudzkārt atspēko riskus, turklāt nav pierādījumu, ka būtu kādas kvalitātes problēmas ar pašu vakcīnu vai atsevišķām tās sērijām.

Tāpat tika secināts, ka kopumā trombembolijas gadījumu skaits - gan pētījumos pirms reģistrācijas, gan ziņojumos pēc reģistrācijas - bija mazāks nekā sagaidāms vispārējā populācijā. Tāpat arī tika konstatēts, ka vakcīnai nav saistība ar vispārēji palielinātu trombu veidošanās risku vakcinētiem cilvēkiem.

Pēc ZVA ekspertes sacītā, EZA izcēla potenciālo trombu rašanos Covid-19 dēļ, norādot, ka vakcīna šajā kontekstā samazina trombožu gadījumu skaitu.

Vienlaikus arī saglabājušās pāris neskaidrības, jo, kā skaidroja Neikena, ir atrasti ziņojumi par ļoti specifiskiem gadījumiem, kuros kombinējas tromboze, kas ir asins recekļu veidošanās, ar trombocitopēniju, kā rezultātā samazinās trombocītu skaits un asiņošana, tādējādi dažos gadījumos tika novērota sīku trombu veidošanās mazos asinsvados septiņas līdz 14 dienās pēc vakcinācijas.

Kā vēstīts, EZA ceturtdien "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 atzinusi par drošu.

Kā pēc EZA drošuma komitejas sēdes preses konferencē pavēstīja EZA vadītāja Emera Kuka, "komiteja ir nonākusi pie skaidra zinātniski slēdziena - šī ir droša un efektīva vakcīna. Ieguvumi no tās, aizsargājot cilvēkus no Covid-19 un ar to saistītajiem nāves un hospitalizācijas riskiem, atsver iespējamos riskus".

"Komiteja arī ir secinājusi, ka vakcīna nav saistīta ar trombembolijas gadījumu vai asins recekļu riska pieaugumu," sacīja Kuka.

Tomēr aģentūra nevar pilnībā noraidīt saikni starp retiem trombembolijas gadījumiem un vakcīnu un tāpēc sākusi papildu izpēti, lai izprastu jautājumu, norādīja Kuka.

Arī Latvija papildu piesardzības nolūkā pirmdien uz laiku apturēja vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu, bet jau tagad tā ir atjaunota.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu