Francija iesaka "AstraZeneca" vakcīnu tikai par 55 gadiem vecākiem cilvēkiem (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcīnas pret Covid-19 injicēšana slimnīcas mediķiem. Ilustratīvs attēls.
Vakcīnas pret Covid-19 injicēšana slimnīcas mediķiem. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Francijas veselības regulators piektdien ieteica "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu injicēt tikai par 55 gadiem vecākiem cilvēkiem, ņemot vērā ziņojumus par asins recekļu veidošanos, vienlaikus regulators pēc nelielas pauzes devis zaļo gaismu vakcīnas izmantošanas atsākšanai.

Šāda rekomendācija tiek dota, ņemot vērā, ka ziņas par asins recekļu veidošanos saņemtas vienīgi par 55 gadiem jaunākiem pacientiem, norādīja regulators.

Atskaitot šo ierobežojumu, vakcīnas izmantošana Francijā jāatsāk "bez kavēšanās", teikts paziņojumā.

Procedūra, kad vakcīna tika injicēta premjerministram Žanam Kasteksam, kas pats ir 55 gadus vecs, dažas stundas vēlāk tika pārraidīta televīzijas tiešajā ēterā, varasiestādēm šādi cenšoties vairot uzticību "AstraZeneca" vakcīnām.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ceturtdien apliecināja, ka "AstraZeneca" vakcīna ir "droša un efektīva" un "nav saistīta trombembolijas gadījumu vai asins recekļu vispārēja riska pieaugumu".

Tomēr aģentūra nevar pilnībā noraidīt saikni starp retiem trombembolijas gadījumiem un vakcīnu un tāpēc sākusi papildu reto gadījumu izpēti, lai izprastu jautājumu.

Kā sacīja Francijas veselības jomas regulatora vadītāja Dominika Le Gilideka, cilvēkiem, kas ir vakcinēti, šādi gadījumi ir "ļoti reti", bet arī "nopietni".

Kamēr tiek gaidīta papildu informācija, par 55 gadiem jaunākie būtu vakcinējami ar trim citām Francijā apstiprinātām vakcīnām - "Pfizer/BioNTech", "Moderna" un "Johnson & Johnson".

Līdz 16.martam Eiropā apzināti 25 šādi asins recekļu veidošanās gadījumi par 55 gadiem jaunākiem cilvēkiem, no kuriem deviņi beigušies ar nāvi. "Lielākā daļa ir sievietes," sacīja Le Gilideka.

Francijā injicēti 1,4 miljoni "AstraZeneca" vakcīnas devu, un asins recekļu veidošanās gadījumi bijuši diviem cilvēkiem - 51 gadu vecam vīrietim un 24 gadus vecai sievietei, sacīja amatpersona.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu