Sinoptiķu laika prognoze pirmajai astronomiskā pavasara dienai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Tulpes un citi pavasara ziedi Rīgas Centrāltirgū
Foto: Tulpes un citi pavasara ziedi Rīgas Centrāltirgū Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sestdien, astronomiskā pavasara pirmajā dienā, Latvijā spīdēs saule, no valsts ziemeļrietumiem debesis pamazām apmāksies un vakarā sāksies sniegputenis, prognozē sinoptiķi.

Rietumu, dienvidrietumu vējš pēcpusdienā brāzmās pastiprināsies līdz 9-15 metriem sekundē, Kurzemes piekrastē - līdz 18 metriem sekundē.

Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz -2..+2 grādiem.

Rīgā palielināsies mākoņu daudzums, līdz vakaram nav gaidāmi nokrišņi. Dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 12 metru sekundē un gaiss iesils līdz +1..+2 grādiem.

Laikapstākļus nosaka anticiklona atzars, no ziemeļiem palielinās ciklona ietekme, tuvojas siltā un aukstā atmosfēras fronte ar sniegputeni un lietu. Atmosfēras spiediens no rīta 1020-1023 hektopaskāli jūras līmenī.

Jau ziņots, ka sestdien plkst.11.37 būs ekvinokcija un iestāsies astronomiskais pavasaris. Saskaņā ar latviešu tautas tradīcijām pavasara ekvinokciju atzīmē kā Lielo dienu, jo diena kļūst lielāka par nakti. Astronomiskā pavasara sākums ir solārā pavasara vidus. Kalendārais pavasaris sākās 1.martā, bet meteoroloģiskais pavasaris šogad Latvijā iestājās 21.februārī, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra paaugstinājās virs nulles.

Sestdienas naktī un saullēktā gaisa temperatūra Latvijā pazeminājās līdz -6..-12 grādiem, vietām Vidzemē - līdz -15 grādiem, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Saskaņā ar "Latvijas Valsts ceļi" datiem uz A2 šosejas pie Garkalnes un Raunas gaisa temperatūra noslīdēja attiecīgi līdz -15,6 un -15,9 grādiem, nepilnu 15 grādu sals reģistrēts arī Strenču un Veclaicenes pusē.

Sestdienas rītā ir sauss laiks ar nelielu mākoņu daudzumu, valda lēns vējš un bezvējš.

Daļu valsts klāj plāna sniega sega, bet Alūksnes novērojumu stacija ziņo par deviņus centimetrus biezu sniega kārtu.

Rīgā gaisa temperatūra rīta agrumā bija no -6 grādiem pilsētas centrā līdz -10 grādiem lidostā un -12 grādiem pilsētas austrumu pierobežā.

Maksimālā gaisa temperatūra piektdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +1 grāda Liepājā un Rucavā līdz -3 grādiem Rēzeknē.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 19.martā bija +20..+22 grādi Portugālē, Spānijā, Grieķijā un Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz sestdienu -23 grādi Somijā un Alpu kalnos, kā arī -33 grādi Krievijas ziemeļos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu