Vācija varētu iepirkt "Sputnik V" vakcīnas arī bez Eiropas Savienības lēmuma (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Angela Merkele.
Angela Merkele. Foto: Shutterstock

Vācija varētu sākt iepirkt Krievijā radīto vakcīnu pret koronavīrusu "Sputnik V" arī tad, ja Eiropas Savienība to nedarīs centralizēti, tā piektdien, 19.martā paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele, vēsta "Deutsche Welle".

Merkele uzsvēra, ka vakcinācijai, pēc viņas domām, ir jāizmanto visas zāles, kuras ir reģistrējusi Eiropas Zāļu aģentūra. Tomēr, ja šī iestāde pārāk ilgi vilcinās, Vācija var iztikt bez tās.

"Es gribētu, lai iepirkums notiek visā Eiropā. Bet, ja tas nenotiks, un tā pašlaik izskatās, mums būs jāiet pa šo ceļu vienatnē. Mēs to varam un darīsim," uzsvēra kanclere.

Krievijas vakcīna pret koronavīrusu "Sputnik V", ko izstrādājusi Centrs "Gamalea", tagad ir apstiprināts lietošanai 54 valstīs. Eiropas Savienībā tās ir Ungārija, Slovākija un Ziemeļmaķedonija, kas negaidīja regulatora lēmumu.

Eiropas Zāļu aģentūra iepriekš ļāvusi noprast, ka "Sputnik V" dokumentācijas izvērtēšana varētu ilgt četrus mēnešus, kas nozīmē, ka pozitīva lēmuma gadījumā to varētu oficiāli reģistrēt jūlija sākumā.

Vairākas Vācijas federālās zemes jau ir paudušas gatavību individuāli ievadīt sarunas par vakcīnas "Sputnik V" piegādi. Šādi signāli izskanējuši no Tīringenes un Bavārijas.

Vakcinēšanu Vācijā ir ietekmējis lēmums apturēt "AstraZeneca" vakcīnu izmantošanu, kas pašlaik ir atsākta, kā arī salīdzinoši gausā vakcīnu piegāde. Federālo zemju un Vācijas valdības piektdien rīkotajā sanāksmē nolemts, ka ģimenes ārstu prakses masu vakcināciju Vācijā uzsāks tikai pēc Lieldienām, taču katras prakses rīcībā sākotnēji būs tikai aptuveni 20 vakcīnu devas nedēļā.

Kamēr vakcīnas nav pieejamas pietiekamā daudzumā, tās pirmām kārtām tiek piegādātas vakcinācijas centriem, kam aprīļa sākumā būšot pieejami vidēji 2,25 miljoni vakcīnu devu nedēļā.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu