Atslēga uz neierobežotu ceļošanu - vakcinācijas pases. Kas jāzina par topošo pasu sistēmu? (48)

Ilustratīvs attēls. Foto: Gecko Studio/shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Eiropas Komisija (EK) 17. martā ierosināja tā saukto digitālo zaļo sertifikātu jeb Covid-19 vakcinācijas pasu sistēmu, lai pirms vasaras sezonas būtu plašas iespējas doties ceļojumos. Vakcīnas pasu ideja ir ieviest drošu ceļošanu Covid-19 pandēmijas laikā, ziņo portāls "Euronews".

Eiropas Savienības (ES) līderu sanāksmē lielu atsaucību guvusi ideja par vienota Covid-19 vakcinācijas sertifikāta jeb pases ieviešanu Eiropā. Dažās valstīs to dēvē arī par zaļo sertifikātu, jo elektroniskajā dokumentā būtu informācija ne tikai par vakcināciju, bet arī par Covid-19 testu rezultātiem.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena sacīja, ka vienošanās par nepieciešamās informācijas apjomu jau ir panākta. Tomēr gala lēmums par to, ko iesākt ar šādu sertifikātu, būs katras dalībvalsts ziņā.

ES pašlaik strādā pie digitālās sistēmas, lai nodrošinātu, ka sertifikāta ieviešanas pieeja visās dalībvalstīs ir vienota. Sistēma tiks atvērta ne tikai ES dalībvalstīm, bet arī ārpus ES esošajām valstīm, piemēram Islandei, Lihtenšteinai, Norvēģijai un Šveicei.

Kas ir digitālais zaļais sertifikāts jeb vakcinācijas pase?

Covid-19 vakcinācijas pases jeb zaļie sertifikāti ir juridiski saistoši dokumenti, kurus stingri pamatos ES tiesību aktos. Tās sniegs pierādījumu citām valstīm, ka ceļotājs ir vakcinēts pret Covid-19 vai arī to ir izslimojis.

Ar šo sertifikātu palīdzību cilvēki iegūs neierobežotu piekļuvi starptautiskajiem lidojumiem, restorāniem, bāriem, tūrisma objektiem un festivāliem. Tas arī nozīmē to, ka ceļotājiem nebūs jāievēro karantīna, ieceļojot citā valstī.

Sertifikāts būs bezmaksas un divās valodās – pilsoņa valsts valodā un angļu valodā. Kā teikts EK paziņojumā, tad pase būs droša, nediskriminējoša, pieejama digitālā un papīra formātā, un abās formās būs QR kodi.

Lai veicinātu drošu un brīvu ceļošanu, pastāv trīs dažādi vakcinācijas sertifikāti. Pirmkārt, vakcīnas sertifikāti, kuros norādīta izmantotā vakcīna, dati un potēšanas vieta, ka arī ievadīto devu skaits. Otrkārt, negatīva testa sertifikāti. Treškārt, medicīniskās izziņas cilvēkiem, kuri pēdējo 180 dienu laikā ir atveseļojušies no Covid-19.

Sertifikātos būs norādīta tikai konkrēta pamatinformācija - vārds, uzvārds, dzimšanas datums, sertifikāta izdošanas datums un unikālais identifikators, kā arī attiecīgā informācija par vakcīnu, testu vai pārslimošanu. Šos datus var kontrolēt tikai, lai apstiprinātu sertifikātu derīgumu un autentiskumu.

Kā darbosies pasu sistēma?

Tāpat plānots, ka EK izveidos sistēmu, lai nodrošinātu, ka visus sertifikātus var verificēt visā ES, un palīdzēs dalībvalstīm tos tehniski ieviest. Dalībvalstis joprojām ir atbildīgas par to, kurus ceļotājiem piemērojamos sabiedrības veselības ierobežojumus var atcelt, bet tām šādi atbrīvojumi tāpat būs jāpiemēro ceļotājiem, kuriem ir digitālais zaļais sertifikāts.

Ceļojot ES, visiem iedzīvotājiem, neatkarīgi no tā, vai viņi ir vai nav vakcinēti, jābūt iespējai izmantot priekšrocības, ko sniedz digitālais zaļais sertifikāts. Lai novērstu nevakcinētu personu diskrimināciju, EK ierosina izveidot ne vien vienotu vakcīnas sertifikātu, bet arī Covid-19 testēšanas sertifikātus un sertifikātus personām, kuras pārslimojušas Covid-19.

Ja dalībvalstis pieņem apliecinājumu par vakcinēšanos nolūkā atcelt konkrētus sabiedrības veselības ierobežojumus, piemēram, testēšanos vai pašizolāciju, tām ar tādiem pašiem nosacījumiem būtu jāpieņem digitālā zaļā sertifikāta sistēmas izsniegtie vakcīnas sertifikāti. Šāds pienākums attiektos tikai uz vakcīnām, kuras saņēmušas ES tirdzniecības atļauju, bet dalībvalstis var lemt arī par citu vakcīnu akceptēšanu.

Ja kāda dalībvalsts digitālā zaļā sertifikāta turētājam tik un tā pieprasa ievērot pašizolāciju vai veikt testu, tai par šādu lēmumu jāpaziņo EK un pārējām dalībvalstīm un šāds lēmums jāpamato.

Trešās pasaules valstis un vakcīnas 

EK viceprezidents Margaritis Šinas sarunā ar portālu "Euronews" izklāstīja EK piedāvātā sertifikāta ideju un to, kā tiktu organizēta digitālā sistēma.

Šinas sacīja: "Šeit ir, galvenokārt, divas lietas. Pirmkārt, sertifikāts nav tikai par vakcinācijas pierādīšanu, bet arī par negatīva testa pierādīšanu. Otrkārt, sertifikāts attiecas uz to, lai norādītu, vai ceļotājs ir izveseļojies no Covid-19, tāpēc nav nepieciešama obligāta vakcinēšanās. Lai varētu ceļot, ir jāatzīmē viena no trim ailēm."

Attiecībā uz jautājumu par vakcīnām, kas nav reģistrētas Eiropas Zāļu aģentūrā (EZA), EK viceprezidents sacīja, ka sertifikāts būs derīgs tikai ar EZA apstiprinātajām vakcīnām.

"Mēs [Eiropas Savienība] arī dosim iespēju dalībvalstīm, kuras ir atļāvušas vakcinēt iedzīvotājus ar citām vakcīnām, kas nav EZA apstiprinātas, ja ceļotāja galamērķis pieņem šo vakcīnu kā līdzvērtīgu citām," sacīja viceprezidents.

Būtisks EK dienaskārtības jautājums Covid-19 pasu sistēmas izveidē ir par ceļotājiem no trešajām pasaules valstīm. Šinas sacīja, ka EK atzīs trešo valstu izsniegtos sertifikātus ar tādu nosacījumu, ja tie atspoguļo tādu pašu informācijas un uzticības līmeni, kā Eiropas Savienības ieviestie sertifikāti.

"Un es domāju, ka tas ir lieliski izdarāms, jo daudzas no mums apkārt esošajām valstīm lieto EZA apstiprinātas vakcīnas" sacīja Šinas.

Vaicājot par to, vai viņš ceļošanu ar zaļajiem sertifikātiem uzskata par nedrošu, viceprezidents sacīja, ka risks būtu tad, ja cilvēki ceļotu bez šī sertifikāta.

"Ja jūs neesat vakcinēts vai jums nav negatīvs tests, vai arī Covid-19 imunitāte, tad labāk neceļojiet, jo jūs radāt potenciālu risku citiem ceļotājiem," teica Šinas.

Kāpēc ikvienam ir nepieciešama vakcinācijas pase?

Lai droši varētu ceļot starptautiskā mērogā, valsts un veselības iestādēm būs jāzina, vai ceļotājs ir vakcinēts vai testa rezultāts ir negatīvs.

Daudzas valstis jau pieprasa pierādījumus par negatīvu Covid-19 sertifikātu.

"Šāda dokumentācija varētu būt nepieciešama tūrisma nozares atsākšanai," sacīja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) tūrisma organizācijas ģenerālsekretārs Zurabs Pololikašvili.

"Viens no galvenajiem elementiem, kas ir būtisks tūrisma atsākšanai, ir dokumentācijas saskaņošana attiecībā uz starptautiskajiem ceļojumiem. To var izdarīt, piemēram, ar vakcinācijas pasi," sacīja Pololikašvili.

Valstis, kuras jau izstrādā sertifikātu sistēmu

Vairākas Eiropas valstis šobrīd ievieš ceļošanas atvieglojumus, pieprasot pilsoņiem un ieceļotājiem Covid-19 vakcinācijas sertifikātu.

Polija ļauj ceļotājiem, kuriem ir Covid-19 vakcinācijas pase, ieceļot valstī bez ierobežojumiem. Savukārt Dānija izstrādā digitālu sistēmu priekš Covid-19 vakcīnas sertifikātiem, lai pilsoņi varētu pierādīt, ka ir vakcinēti.

Igaunija arī veido elektronisku platformu vakcinācijas sertifikātiem.

Islandes pilsoņiem, kuri saņēmuši abas vakcīnas devas, ir jāiesniedz sertifikāts digitālā platformā. Jebkurš ceļotājs, kuram ir vakcīnas sertifikāts islandiešu, dāņu, norvēģu, zviedru vai angļu valodā, var iebraukt valstī bez pārbaudes.

Arī Spānija, Grieķija, Kipra, Portugāle un Beļģija atbalsta ceļotāju vakcinācijas sertifikātus, kas ļauj valsti apmeklēt bez ierobežojumiem.

Itālija un Lielbritānija apsver iespēju ieviest vakcinācijas sertifikātus drīzumā.

Arī Latvija izstrādā starptautiski atzītu pret Covid-19 vakcinācijas sertifikātu. Paredzams, ka digitālais rīks jau aprīļa beigās būs pieejams.

Iebildumi un bažas

Taču šī likumprojekta izstrādē vairākiem līderiem un valstīm bija bažas, ka vakcīnu pases riskē radīt atsevišķas cilvēku kategorijas sabiedrībā – vakcinētos un nevakcinētos cilvēkus. Šis lēmums tiek uzskatīts par īpaši negodīgu attiecībā pret daudzām valstīm, kur ir grūti piekļūt vakcīnām. Pasaules Veselības organizācija kopā ar tādām valstīm kā Francija un Beļģija, uzskata, ka risinājums varētu būt diskriminējošs.

Šī iemesla dēļ sertifikātos būs iespēja norādīt arī negatīva testa rezultātus, kas arī ļaus ceļotājiem doties ārpus valsts.

Kā norāda portāls "Euronews", tad zaļā sertifikāta ieviešanas gadījumā pasaulē, kur vairāk nekā miljards cilvēku nespēj pierādīt savu identitāti, jo viņiem trūkst pasu, dzimšanas apliecību, autovadītāja apliecību vai identifikācijas karšu, palielinātos nevienlīdzība cilvēku starpā. Tāpat ir bažas arī par privātumu un datu koplietošanu.

Komentāri (48)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu