"Aizliegtais paņēmiens": vai Facebook izvērtē ieraksta būtību pirms dzēšanas? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Salīdzinoši nesen sociālais tīkls "Facebook" izdzēsa Māras Zālītes un Alvja Hermaņa ierakstus, Latvijā izvēršot plašu diskusiju par to, pēc kādiem parametriem sociālo tīklu milzis vadās, šķirojot ierakstu atbilstību tā vadlīnijām.

"Aizliegtais paņēmiens" veica eksperimentu, lai pārbaudītu, kā strādā "Facebook" ierakstu dzēšana. Raidījuma vadītājs Guntis Bojārs savā "Facebook" profilā ievietoja šādu ierakstu:

"Uzmanību! Šis ieraksts ir raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" neliels eksperiments par šī sociālā tīkla pielietotiem robotu algoritmiem. Proti, vai roboti izdzēš visus ierakstus, kuros ir minēti tādi vārdi kā nēģeris, žīds, melnais, neonacists, gejs. Un ar šo ierakstu es arī skaidri un gaiši norādu, ka es nekādā gadījumā nevienu neaicinu nolādēt, nošaut vai arī iznīcināt, vai aicināt uz karu, bet tagad ir jautājums, vai to arī sapratīs robots? Dzēsīs vai nedzēsīs šo ierakstu, skatāmies..."

Pēc laika ar ierakstu dalījās arī pats raidījums "Aizliegtais paņēmiens", un drīz tika saņemts brīdinājums, ka "jūsu ieraksts neatbilst kopienas standartiem par naida runu". Tam sekoja izvēle piekrist vai nepiekrist "Facebook" secinājumam, kam raidījums nepiekrita, norādot ka "Facebook" nesaprot ieraksta nodomu vai šī ieraksta kontekstu." Par spīti tam, ieraksts tiek bloķēs.

Izdzēsa... Eksperiments ir noslēdzies, un noslēdzies ar to, ka Facebook roboti tomēr šo ierakstu (ko nu nevaru vairs...

Posted by Guntis Bojars on Wednesday, 17 March 2021

Raidījumam izdevās sazināties ar "Facebook" pārstāvniecību Polijā, kas, komentējot Zālītes un Hermaņa ierakstu dzēšanu, raksta: "Alvja Hermaņa ieraksts tika noņemts, jo tika pārkāpta mūsu politika attiecībā uz naida runu -  ierakstā bija ietverts rasi nievājošs vārds. No Māras Zālītes profila mēs saturu neesam noņēmuši."

Valsts prezidents Egils Levits intervijā raidījumam norāda, ka mašīna nekad nedrīkst kontrolēt un ierobežot cilvēktiesības, piebilstot, ka vēlētos plašākas diskusijas par šo tēmu Latvijā.

Visu raidījumu iespējams noskatīties lsm.lv

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu