FOTO ⟩ Pusgadsimta plūdi Austrālijā: situācija saglabājas dinamiska un ārkārtīgi sarežģīta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Plūdi Austršlijā.
Plūdi Austršlijā. Foto: JILL GRALOW / REUTERS

Austrālijas varasiestādes otrdien nākušas klajā ar jauniem brīdinājumiem par plūdu briesmām un izdevušas evakuācijas rīkojumus, vairākos valsts reģionos nerimstot spēcīgām lietavām, kas izraisījušas teju pusgadsimta laikā lielākos plūdus.

Valsts meteoroloģijas dienests izplatījis brīdinājumu par smagu situāciju visās kontinentālās daļas teritorijās, atskaitot vienu. Valstī ar 25 miljoniem iedzīvotāju tas attiecas uz desmit miljoniem cilvēku.

"Mēs brīdinām, ka situācija ar lietiem un plūdiem saglabājas dinamiska un ārkārtīgi sarežģīta," otrdien žurnālistiem sacīja premjerministrs Skots Morisons. "Rīkojumi par evakuāciju attiecas uz 18 000 cilvēku."

Vissmagākā situācija ir Jaundienvidvelsas štatā, kur spēcīgas lietavas turpinās ceturto dienu.

Nav ziņu par nāves gadījumiem, bet pēdējo dienu laikā glābšanas dienesti izglābuši tūkstošiem cilvēku.

"Naktī diemžēl laikapstākļi dažviet pasliktinājušies, un šie laikapstākļi dienas gaitā kļūs sliktāki, un daudzas kopienas pieredzēs arvien spēcīgākas lietavas," sacīja Jaundienvidvelsas premjerministre Gledisa Beredžikljana.

Visā štatā jāevakuējas vēl 15 000 cilvēku, sacīja premjere. Štata varasiestādes arī lūgušas Austrālijas Aizsardzības spēku atbalstu.

Apvidū uz ziemeļrietumiem no valsts liekākās pilsētas Sidnejas, kur no krastiem izgājušās upes appludinājušas mājas, glābēji evakuējuši tūkstošiem cilvēku.

Laikapstākļi varētu sākt uzlaboties trešdienas vakarā, tomēr iedzīvotāji, iespējams, uzreiz savās mājās atgriezties nevarēs, jo upēs turpina nonākt lietavu ūdeņi.

Morisons mudināja iedzīvotājus ņemt vērā varasiestāžu ieteikumus.

"Neviena dzīvība, par laimi, nav zaudēta, un mēs lūdzamies, lai tā tas paliek arī turpmāk," Kanberā sacīja Morisons.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu